Å lage fiskegrateng er typisk en fin søndagsaktivitet og ta gjerne med barna her er det masse oppgaver små hender kan bidra til! Denne oppskrifta er en stor, med ca. 25 porsjoner og du kan selvsagt dele den og lage mindre, men jeg synes det er greit å lage en stor porsjon hvis du har plass i frysern. Både fordi det er kjekt å ha et lite lager og fordi det er jo en prosess, så når man først er i gang kan man like gjerne dra på litt.
Fiskegrateng
25
servings1
time30
minutterIngredienser
3 kg sei
1 kg fullkorns makaroni
12 stk egg
1 liter fiskekraft
2 liter helmelk
200 g smør
4 dl sikta eller hvirvla mel
½ ts malt muskat
2 dl finhakka gressløk*
1 ss solsikkeolje (eller annen nøytral olje)
2 ss hvitvinseddik
Mandelmel eller brødrasp
Salt
Pepper
Fremgangsmåte
- Fisk og kraft:
- Rens fisken og kutt den i terninger. Ha fisken i en stor kjele og dekk med 1 liter vann. Trekk til fisken er gjennomkokt. Sil av kraft og sett kjøttet til side.
- Hvit saus:
- Varm opp en stor kjele og når kjelen er varm tilsett smør. Når smøret er smelta, pisk inn mel til en glatt jevning. Tilsett fiskekraft og kok opp. Tilsett melka, gjerne en halv liter om gangen, så lar du sausen komme til kokepunktet før du tilsetter en halv liter til osv. La sausen små koke i 15- 20 minutter. Pass på at det ikke er for varmt så sausen svir seg. Tilsett muskat og smak til med salt og pepper. Sett sausen til avkjøling.
- Makaroni:
- Kok makaroni etter anvisning på pakka. Når makaronien er al dente, avkjøl under rennende kaldt vann til makaronien er helt kald. Bland så godt inn 1 ss solsikkeolje for å unngår at makaronien klistrer seg sammen til en stor ball. Dette fordi dersom du setter den til side uten å avkjøle vil den forsette å koke og bli overkokt.
- Egg:
- Skill eggene. Sett eggeplommene til siden. Stivpisk eggehvittene til du kan snu bollen på hodet uten at eggehvittene rører seg.
- Grateng:
- Bland eggeplommene sammen og så pisk inn i den hvite sausen. Her er det viktig at sausen ikke er veldig varm, da vil plommene kokes og det vil du ikke. Bland hvitsaus, fisk og makaroni godt sammen og tilsett gressløk og edikk, smak til med salt og pepper og eventuelt mer muskat om ønskelig. Vend forsiktig inn eggehvittene. Du vil blande alt godt, men uten å slå lufta ut av eggene.
- Forvarm ovnen til 180 grader varmluft og sett en ildfast form med vann nederst i ovnen.
- Fordel i porsjonsformer. Vi bruker som regel aluminiumsformer på enten 450 ml eller ca. 1 liter. Bruker du 450 ml former skal det bli 25 porsjoner. Du kan bruke det som passer deg best. Du kan også ha det i stor langpanne og dele gratengen i ønskede porsjoner når den er kald. Fyll uansett opp i den forma du bruker, sånn at det er et par cm. fra toppen, da gratengen vil heve seg litt.
- Strø over et tynt lag med mandelmel eller brødrasp og litt maldonsalt.
- Stekes i 30 minutter til den er lett gylden på toppen.
- Avkjøl, pakk inn, merk og frys ned.
Notater
- Du kan bruke vårløk, dill eller persille også - velg det du liker best eller har for hånden.
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook