Nå om dagen er det perfekt å lage ugresspai! Det spretter frem både vinterkarse, brennesle, løvetann, svallerkål, korsknapp, løkurt og marikåpe, med andre ord – gratis mat! Så mitt tips, istedenfor å irritere deg over “ugresset” – som kun egentlig bare beskriver en plante som vokser et sted du ikke vil ha den, spis det! Pai er etter min mening perfekt for ugress, og særlig sammen med hvit geitost. Like godt som middag eller lunsj, kald eller varm, og nesten bedre dagen etter.
[Reklame/sponset] Bris bestikk i kobber fra Øyo.
[Reklame/sponset] Hverdagsfjøl fra Øyo.
Ugresspai med geitost
80
minutter50
minutter30
minutterIngredienser
- Paifyll
200 g blanding av grønt (brennesle, skvallerkål, vinterkarse, løvetann, marikåpe, korsknapp etc.)
2 stk gule løk
2 stk hvitløksfedd
150 g fetaost
1 boks snøfrisk
2 dl fløte
4 stk egg
1 ss sitronsaft
finrevet skall fra en halv sitron
en håndfull grovhakka ramsløk eller 1 ss ramløkpuré
uraffinert fin salt
svart pepper
- Paibunn
4 dl sikta speltmel
2 dl havregryn
150 g smør
2 stk egg
1 ts uraffinert fint salt
Fremgangsmåte
- Begynn med bunnen: Kna smør, mel, havregryn og salt sammen til alt smøret er smuldret inn i melet. Kna så inn eggene til deigen er jevn og ikke lenger klissete. Pakk inn i plastfolie eller beeswrap. Avkjøl i en halvtime i kjøleskap.
- Hvis du bruker brennelse, bruk hansker! Og vanlig tynne hagehansker av tøy duger ikke, bruk noe robust, som oppvaskhansker. Skyll og rens brennelsen godt før du har den i kokende vann i et par minutter. Sil av. Brennesle slutter å «brenne» så fort den er kokt.
- Øvrig grønt vaskes og renses godt. Grovhakk alt og sett til side.
- Skrell løk og hvitløk. Finhakk hvitløken og kutt løken i båter.
- Varm opp en stor panne. Ha i olivenolje når panna er varm. Ha i løk, stek i 5 minutter før du har i hvitløk og det grønne. Stek til det grønne har «kollapset», ca. 3-4 minutter. Sett til side.
- Kjevl ut paibunnen (en fordel å kjevle på bakepapir, da er deigen lettere å håndtere og få i forma). Ha paibunnen i en paiform (ca. 30 cm diameter). Hvis paibunnen sprekker, press den bare forsiktig sammen med fingrene. Skjær vekk eventuelt overflødig deig på kantene. Ha bakepapir oppå bunnen og dekk bunnen med tørka bønner eller erter. (dette er for at bunnen ikke skal boble opp) Forstek bunnen på 200 grader i 10 minutter. (dette kalles blindbaking)
- Mens bunnen forsteker, pisk egg, snøfrisk, fetaost og fløten sammen.
- Ha det grønne og ramsløken i fløteblandingen.
- Senk temperaturen på ovnen til 180 . Ha fyllet i paibunnen. Stek midt i ovnen i 40 minutter til alt fyllet er fast.
- Server gjerne med litt salat, friske urter og en sitronskive.
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook