Jordbær og rabarbra er i sesong og de passer veldig godt sammen, særlig i jordbær og rabarbrasyltetøy!
Oppskrifta har selvfølgelig minmalt med tilsatt sukker og kokes heller inn for å få frem sødmen.
Rabarbra er kalorifattig og rik på vitamin A, B og C, kalsium, jern, kalium og magesium og har vært brukt som medisinplante i tusenvis av år. Rabarbra er flerårig og et sikkert vårtegn!
Jordbær inneholder mye C- vitaminer og er en god kilde til folat. Du bør gå for usprøyta eller økologiske jordbær eller dyrke de i egen hage eller på balkongen da jordbær er på toppen av lista over det som kalles the “dirty dozen” som inneholder frukt og grønnsaker med høyest rest av sprøytemidler.
I en artikkel fra 25.06.20 på https://okologisknorge.no/aktuelt/kan-ikke-vaskes-rene/ kan du lese: “Mattilsynet har funnet rester etter plantevernmidler i 19 av 21 prøver de har tatt av norske, uøkologiske jordbær. I tillegg ble det funnet rester etter fire til fem ulike plantevernmidler i nesten alle prøvene. To prøver av jordbær viste rester etter hele syv ulike stoffer i samme prøve. Dette melder de i den årlige rapporten «Overvåkingsresultater for plantevernmidler i næringsmidler 2019».
– Restene fra plantevernmidlene lar seg ikke vaske bort, fordi den allerede er inne i bærene. Kjøp heller økologisk, så unngår du å få i deg plantevermiddelrester, sier Børre Solberg, daglig leder i Økologisk Norge.
Han påpeker at det i vanlig norsk, uøkologisk, jordbærproduksjon er tillatt å bruke så mange som 33 ulike plantevernmidler mot blant annet ugress, insekter og sopp.”
Jordbær og rabarbrasyltetøy
5
minutter1
timeIngredienser
350 g jordbær
350 g rabarbra
1/2 l eplejuice
1/2 dl rørsukker *
Fremgangsmåte
- Vask rabarbraen og kutt den i tynne skiver.
- Rens jordbær og del i to.
- Ha alt i en kjele kok inn på medium varm til alt er redusert til jevnt syltetøy. Det tar sånn ca. en times tid. pass på at varmen ikke er for høy, da svir det seg i bunn.
- Ha på glass og avkjøl.
Notater
- Perfekt pålegg eller som fyll i rullekake.
- 'Det er selvfølgelig fritt frem å smake seg frem med mer sukker om nødvendig og ønskelig.
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook