Bønner er så undervurdert, de kan brukes til så utrolig mye, ikke minst svartbønnedipp!
For tre- fire år siden var vi så heldige at vi kom over et supertilbud på 20 kg tørka svarte bønner. Tilbud fordi de nærmet seg utløpsdato… (!) Tørka bønner går i praksis ikke ut på dato, så fint for oss. Men, dette innebærer og at vi sikkert har tørka svarte bønner de neste 10 åra. Da må man være kreativ og i den forbindelse ble denne oppskrifta til.
Bønner svært rik på protein og kostfiber, og er en veldig god kilde til kalsium, jern, A, B, og K vitamin, magnesium, sink, kobber og mangan. Bønner inneholder sakte fordøyelig stivelse og lav glykemisk indeks som gjør det bra særlig bra for diabetikere å spise bønner.
I denne oppskrifta kan du selsagt erstatte de svarte bønnene med brune bønner og du kan også bruke hermetiske bønner istedenfor tørka.
Vi bruker svartbønnedipp både som snacks, pålegg og noen ganger selv til middag med masse friske oppkutta grønsaker til!
Svartbønnedipp
4
2
timerIngredienser
3 dl tørka svarte bønner (bløtlagt over natta)
1 stk stor gul løk
3 fedd hvitløk
1/2 - 1 ts chillipulver
1/2 ts malt cumin
1 dl + 1 ss olivenolje
Saften fra en økologisk lime
Skallet fra en halv økologisk lime
maldonsalt
svart pepper
Fremgangsmåte
- Kok bønnene møre i usaltet vann. Det tar 1,5- 2 timer med småkoking, ikke kok for hardt. Tilsett mer vann i løpet av kokingen om nødvendig.
- Skrell løk og hvitløk, grovhakk og mykstek i 1 ss olivenolje.
- Når bønnene er møre, sil av. Kjør bønner, løken og oljen i en foodprosessor (eller med stavmikser) til en jevn masse.
- Tilsett limeskall og saft, cumin og chilipulver. Mengden chilipulver avhenger for det første hvor sterkt chilipulver du har og hvor glad du er i sterkt – så smak deg til!
- Smak så til med salt og pepper. Oppbevar på glass i kjølskapet. Holdbar i minst et par uker.
Notater
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook