Vi holder oss i det indiske hjørnet litt til, og saag aloo er en av våre favoritter. Saag aloo er en fantastisk grønnsakscurry med herlig dyp kryddersmak. Som jeg har nevnt før, er det indiske kjøkkenet mye mindre vrient enn man kanskje skulle tro. Det indiske kjøkkenet er perfekt for plantebaserte retter, det er rett og slett bare et hav av muligheter og utrolig mye herlige smaker!
Aloo betyr potet og saag er spinat (eller bladgrønt) på indisk.
Skaffe deg en god indisk kokebok lær deg noen retter og en ny verden vil åpne seg! Så fort du skjønner litt av hvordan forskjellige retter bygges opp og hvordan man behandler krydderne og balanserer alt vil du sannsynligvis bli hekta. Jeg har lært meg det meste via vegetar kokeboka «Fresh India» til Meera Sodha, sammenholdt med noen matprogrammer og en dæsj intuisjon.
Mange tror kanskje all indisk mat er sterk, men det er jo i bunn og grunn opp til deg. Dessuten er det store forskjeller på hvordan krydder og styrke brukes i de forskjellige regionene i India.
Server saag aloo med gule pannebrød og spicy blomkålpickles.
-Tilhørende oppskrifter -
Gule pannebrød
Spicy blomkålpickles
Saag aloo
4
30
minutterIngredienser
300 g bladbete (mangold)
800 g kokfaste poteter
2 medium gule løk
4 hvitløksfedd
3 dl hermetisk tomat
2 ss solsikkeolje
1 chili
ca. 3 cm. fersk ingefær
1 ts brune sennepsfrø
1/2 ts hele cuminfrø
1/2 ts hele korianderfrø
1/2 ts malt gurkemeie
2-4 dl vann
himalayasalt
Fremgangsmåte
- Skrell potetene og legg de i vann.
- Skrell løk og finsnitt den mens du varmer opp en panne. Når panna er varm ha i olja. Når olja er varm, tilsett sennepsfrø.
- Knus korianderfrø og cuminfrø grovt i en morter. Når sennepsfrøa begynner å poppe, tilsett koriander og cumin. La krydderne frese litt i olja før du har i løken.
- Mens løken surrer, skrell og finhakk hvitløk. Finhakk chili og riv ingefær fint. Kutt potetene i ca 3x3 cm.
- Når løken er gylden, (ca. 5- 10 minutter) ha i poteter, hvitløk, chili, tomat og gurkemeie. La det småkoke under lokk i 10 minutter.
- Kutt stammen av bladbeten. Finsnitt bladbetebladene og legg til side. Kutt bladbetestengene i lengder på ca 4 cm.
- Ha i et par desiliter vann i potetene. Spe på etter behov. Du tilsetter vann etter ønsket tykkelse på sausen.
- Når potetene har kokt i 10 minutter, tilsett bladbetestenger og ca. 1 ts himalayasalt. La det småkoke i 10 minutter til eller til potetene er møre.
- Ha i bladbeteblader og vend inn i curry’n. Småkok under lokk et par minutter til bladbetebladene har kollapset. Smak til med salt.
- Server med gule pannebrød (se egen oppskrift), spicy blomkålpickles (se egen oppskrift) og en dæsj yoghurt.
Notater
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook