Hønsekraft er noe av det beste jeg vet! Faste ingredienser i hønsekrafta mi er finner du under! Masse chili, hvitløk og ingefær. Stjerneanis gir umami, løk og gulrot gir sødme. Selleri og laurbær en ekstra dybde.
Kraft er perfekt for å unngå matsvinn, ved at hele dyret brukes – men også perfekt for å bruke hele grønnsaker. Det er ingen grunn til å skrelle grønsaker som går i krafta, med mindre det er dårlig skall. Bare pass på at grønnsakene er skikkelig vasket for jord. Vær obs på at løkskall gir en gylden brunfarge. Når jeg bruker selleri i kraft, bruker jeg som regel kun bunnstilken (som jeg uansett ikke ville brukt til å spise)
Det er selvfølgelig bare fantasien som setter grenser for hva du har i krafta di. Dette er min favoritt kombinasjon, men du kan selvsagt ha hva du vil i din kraft. Det viktigste er å koke kraft! Kraft er grunnstein i god matlaging, fantastisk sunt, smakfult og næringsrikt.
Hønsekraft
30
tid3- 4
timerIngredienser
2 stk høns
2 stk løk
4 stk hvitløksfedd
200 g selleri (bunnstilk og avkjær er fint)
4x4 cm ingefær
3-4 stk chili
3 stk hele stjerneanis
2 ts hel svart pepper
3 stk laurbærblad
Fremgangsmåte
- Ha hele høns i en stor kjele og dekk med vann. Kok opp.
- Når det koker og det danner seg skum, ta kjelen av varmen og fjern alt skum. (Du MÅ ikke gjøre dette, men dersom du ønsker en klar kraft må du gjøre det. Skummet er protein og gjør krafta grumsete og uklar i uteseende)
- Kok opp igjen, ta av eventuell rest skum
- TIlsett alle øvrige ingredienser og la krafta småkoke på medium varme til kjøttet løsner fra beinet (1- 2 timer) Spe på med vann om nødvendig - hønene bør være dekket.
- Ta hønene ut av krafta og avkjøl. Rens de for kjøtt.
- Ha bein, skinn og alt annet enn hønsekjøttet tilbake i krafta og kok videre i et par timer. Spe i ekstra vann når det er nødvendig (når det har redusert en del). Hønsekjøttet setter du til side og avkjøler helt, før du har det i ønskede porsjoner i fryseren- hvis du ikke skal bruke det med en gang. Perfekt til suppe, salat, wok mm.
- Når krafta har kokt og redusert til litt under halv mengde, sil av.
- Jeg pleier altid å koke en runde til på samme skrog og grønnsaker, men det er opp til deg.
- Frys krafta om du ikke skal bruke den med en gang. Du kan eventuel også redusere den mer slik at det er mer konsentrert kraft og tar mindre plass i frysen.
Notater
- Jeg salter aldri kraft med mindre jeg vet hva jeg skal bruke den til med en gang.
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook