Skvallerkål var opprinnelig en plante som ble plantet som matplante, så viste det seg at den trivdes godt og spredde seg vilt og uhemmet. Da begynte folk å avsky den, fordi den spredde seg litt lettere enn man hadde sett for seg…
Skvallerkål er tidlig ute om våren, før de «vanlige grønnsakene» i hagen din som regel er ordentlig i gang og den er et fint tilskudd i kosten.
Skvallerkål er sunn og god, rik på C vitamin og brukes som du ville brukt spinat og kan også erstatte persille som smakstilsetning.
Kilde:Rolv Hjelmsted Medisin planter i Norge 217- 218
Skvallerkålfalafel
Porsjoner
4
Prepp tid
20
minutterSteketid
15
minutterIngredienser
2,5 dl tørre kikerter som har vært bløtlagt over natta
1 stor løk
4 hvitløksfedd
ca. 70 g renset og skylt skvallerkål
1 chili
0,5 ts bakepulver
0, 5 dl olivenolje
1,5 ts malt cumin
¼ ts malt kardemomme
2 ts korianderfrø
1 ts hel grønn pepper
2 ss kikertmel
1,5 ts uraffinert fint salt
Fremgangsmåte
- Grovhakk chili, løk, hvitløk og skvallerkål.
- Ha kikerter, løk, hvitløk, skvallerkål, chili, olivenolje, kardemomme, salt og cumin i en foodprosessor. Kjør alt til en jevn grovkorna masse.
- Mens kikertmassen kjører i foodprosessor, rist korianderfrø og grønn pepper i en tørr panne til de begynner å avgi aroma. Pass på at de ikke svir seg! Knus krydderet godt med morter.
- Når kikertmassen en jevn grovkorna masse, tilsett pepper, koriander, kikertmel og bakepulver. Bland godt.
- Form «kuler» med en spiseskje, til ca. størrelse som en valnøtt, ca. 40 stykker.
- Stekes i 15 minutter på 180 grader i airfryer. De kan eventuelt stekes i vanlig varmluftsovn på 180 grader i 20 minutter.
- Server for eksempel på pannebrød med hummus, sylta løk, sylta agurk og yoghurt eller i tortilla med kålsalat, agurk, chilisaus og ramsløkaïoli.
Notater
- Ikke bruk hermetiske kikerter, da blir konsistensen helt feil.
- Du kan erstatte hele eller deler av mengden skvallerkålen med bladpersille.
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook