Søk
Close this search box.

Peanøtt- banan og havrekjeks

Del oppskriften

Vi lever i en verden hvor folk sulter hver dag. Det er ikke noe nytt. Det som er nytt, i hvert fall for de fleste nordmenn akkurat nå er at alt har blitt kjempe dyrt. Dette gjør at plutselig må mange tenke seg litt bedre om, enn å bare forbruke blindt og kaste aldeles spiselig mat.

Dette er kanskje et tidspunkt hvor mange ser seg etter en god måte å bruke en sliten og HELT brun banan, fremfor å kaste den. Fordi i en hverdag hvor renta stiger, drivstoff og strøm har rekordhøye priser og matvareprisen skyter i været, vil du kanskje tenke deg om to ganger før du kaster den brune bananen?

Personlig klarer jeg ikke spise overmodne bananer som de er, fordi det blir for sykelig søtt for meg. Men, jeg kaster de aldri! Det er en haug med digge ting å gjøre med en overmoden stusselig banan! For eksempel disse peanøtt-, banan og havrekjeksene.

P.S Har du ikke tid akkurat nå til den stusselige bananen, så skrell og frys den, og bruk den når du kan!

I Norge ble det i 2018 kastet 40 000 bananer HVER DAG. (https://tv.nrk.no/serie/matsjokket/2019/MDNY13000219/avspiller

På NHO – Mat og Drikke kan du lese at: «I 2019 ble det i Norge kastet mer enn 417 000 tonn spiselig mat. Dette tilsvarer ca. 78 kg per innbygger. Husholdningene kastet over halvparten av dette, etterfulgt av matindustrien med om lag en femtedel og dagligvarehandelen med om lag en sjettedel, serveringsbransjen 7 prosent. Jordbruk, sjømatindustri, og offentlig sektor inngår ikke i disse tallene.» Kilde: https://www.nhomd.no/politikk/en-barekraftig-mat–drikke–og-bionaring/matsvinn/

Disse kjeksene er glutenfrie hvis du passer på at havregrynene er garantert glutenfrie og de er ikke tilsatt raffinert sukker.

Peanøtt-/banan- og havrekjeks

4.2 from 25 votes
Recipe by Maud Astrid Amundsen
Stykker

12

Prepp tid

10-15

minutter
Stektetid

12

minutter

Ingredienser

  • 2 overmodne brune bananer

  • 2 egg

  • 1,5 dl grovt peanøttsmør*

  • 4 dl havregryn

  • 1 ss potetmel

  • 1 ts bakepulver

  • 50 g mørk sjokolade (70-85%)

  • 1 klype maldonsalt + litt ekstra

Fremgangsmåte

  • Kjør bananene til en jevn pure med stavmikser (eller i blender eller kjøkkenmaskin). Kjør inn egg og peanøttsmør til en jevn masse.
  • Hakk sjokoladen i små biter (ca. 0,5cmx0,5cm).
  • Vend inn det tørre og til slutt sjokoladen.
  • Form 12-15 stykk kjeks. De smelter litt utover, men ikke mye - så ikke lag kuler, lag mer som halvkuler. Strø over litt ekstra maldonsalt.
  • Stek i ca. 12 minutter i ovn forvarmet til 180°C varmluft.

Notater

  • *Jeg anbefaler deg å bruke ordentlig økologisk peanøttsmør, da dette består av kun peanøtt og salt.
  • For å forme kjeksene anbefaler jeg deg å bruke en cookiescoop / iskremskje for å få jevn og lik form.

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.