Vi lever i en verden hvor folk sulter hver dag. Det er ikke noe nytt. Det som er nytt, i hvert fall for de fleste nordmenn akkurat nå er at alt har blitt kjempe dyrt. Dette gjør at plutselig må mange tenke seg litt bedre om, enn å bare forbruke blindt og kaste aldeles spiselig mat.
Dette er kanskje et tidspunkt hvor mange ser seg etter en god måte å bruke en sliten og HELT brun banan, fremfor å kaste den. Fordi i en hverdag hvor renta stiger, drivstoff og strøm har rekordhøye priser og matvareprisen skyter i været, vil du kanskje tenke deg om to ganger før du kaster den brune bananen?
Personlig klarer jeg ikke spise overmodne bananer som de er, fordi det blir for sykelig søtt for meg. Men, jeg kaster de aldri! Det er en haug med digge ting å gjøre med en overmoden stusselig banan! For eksempel disse peanøtt-, banan og havrekjeksene.
P.S Har du ikke tid akkurat nå til den stusselige bananen, så skrell og frys den, og bruk den når du kan!
I Norge ble det i 2018 kastet 40 000 bananer HVER DAG. (https://tv.nrk.no/serie/matsjokket/2019/MDNY13000219/avspiller)
På NHO – Mat og Drikke kan du lese at: «I 2019 ble det i Norge kastet mer enn 417 000 tonn spiselig mat. Dette tilsvarer ca. 78 kg per innbygger. Husholdningene kastet over halvparten av dette, etterfulgt av matindustrien med om lag en femtedel og dagligvarehandelen med om lag en sjettedel, serveringsbransjen 7 prosent. Jordbruk, sjømatindustri, og offentlig sektor inngår ikke i disse tallene.» Kilde: https://www.nhomd.no/politikk/en-barekraftig-mat–drikke–og-bionaring/matsvinn/
Disse kjeksene er glutenfrie hvis du passer på at havregrynene er garantert glutenfrie og de er ikke tilsatt raffinert sukker.
Peanøtt-/banan- og havrekjeks
12
10-15
minutter12
minutterIngredienser
2 overmodne brune bananer
2 egg
1,5 dl grovt peanøttsmør*
4 dl havregryn
1 ss potetmel
1 ts bakepulver
50 g mørk sjokolade (70-85%)
1 klype maldonsalt + litt ekstra
Fremgangsmåte
- Kjør bananene til en jevn pure med stavmikser (eller i blender eller kjøkkenmaskin). Kjør inn egg og peanøttsmør til en jevn masse.
- Hakk sjokoladen i små biter (ca. 0,5cmx0,5cm).
- Vend inn det tørre og til slutt sjokoladen.
- Form 12-15 stykk kjeks. De smelter litt utover, men ikke mye - så ikke lag kuler, lag mer som halvkuler. Strø over litt ekstra maldonsalt.
- Stek i ca. 12 minutter i ovn forvarmet til 180°C varmluft.
Notater
- *Jeg anbefaler deg å bruke ordentlig økologisk peanøttsmør, da dette består av kun peanøtt og salt.
- For å forme kjeksene anbefaler jeg deg å bruke en cookiescoop / iskremskje for å få jevn og lik form.
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook