Vår julemiddag består av ribbe, medisterkaker, julepølser, rødkål, surkål og magisk ribbesaus.
Hver november i ganske mange år nå, har min mor og jeg kjøpt en halv økologisk utegris fra Live Svalastog Skinnes på Nedre Skinnes gård (Happy Pigs – http://www.nedreskinnes.no/kjott/). Det har blitt en tradisjon. Vi skjærer ned grisen, parterer og kverner. I denne forbindelsen lager vi også ting til jul, blant annet medisterkaker.
Medisterkaker er veldig godt, og ikke bare til jul. Det er også kjempeenkelt å lage og kan være en fin førjulsaktivitet for hele familien. Jo flere hender, jo raskere går det å forme medisterkakene! Når du lager medisterfarsen sjøl har du full kontroll på hva de innholder, og du sparer deg for unødvendige og tvilsomme tilsetningesstoffer.
Dette er en stor batch, så kan du fryse ned i porsjoner og ha raske middager for hånden i løpet av vinteren. Det er genialt på travle dager å ha klare medisterkaker du bare kan hive i en saus til oppvarming mens potetene koker. Hvis du ikke vil ha så mye, kan du halvere oppskrifta.
Oppskriften kan fint lages noen dager før du skal steke medisterkakene så krydderet setter seg ekstra godt.
Medisterkaker
1,5
timeIngredienser
4 kg kjøttdeig av svin (ca. 20% fett)
5 dl melk
4 dl potetmel
6 ts hel grønn pepper
4 ts hel rosépepper
4 ts gule sennepsfrø
2 ts malt ingefær
2 ts malt stjerneanis
½ ts malt muskatnøtt
4 ss malt sennepspulver
4 ss uraffinert fint salt
Fremgangsmåte
- Rist de hele krydderne i en panne til de slipper aroma. Følg med, så de ikke svir seg. Knus så krydderne i en morter til det er ganske fint, men ikke helt pulverisert.
- Bland inn alle krydderne og kna det jevnt inn i kjøttdeigen.
- Bland så inn potetmel og melk og kna det inn med hendene til du får en jevn farse. Ikke jobb mer enn nødvendig med deigen, da overarbeid påvirker konsistensen.
- Som nevnt over, kan du med fordel lage farsen noen dager i forveien før du tenker å steke de. Men, du kan selvfølgelig steke de med en gang også.
- Form kakene i ønsket størrelse. Jeg pleier å ha de på størrelsen med en liten klementin, men det er valgfritt.
- Stek i en panne med godt med smør på relativt høy varme. Du vil kun brune de så de blir gyldene på hver side. Det er ikke viktig om de blir helt gjennomstekt, da de skal varmes opp seinere til bruk. Hvis de blir helt gjennomstekt og skal varmes opp igjen vil de trolig bli tørre.
- Avkjøl helt før du pakker medisterkakene i ønskede porsjoner og frys ned.
- Varmes opp i en deilig brun saus. Server til juleribba, eller utenfor jula med poteter, surkål og brun saus.
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook