Søk
Close this search box.

Bidos

Del oppskriften

Bidos er samenes tradisjonelle rett til fest og feiring. Bare i tilfelle du ikke har fått det med deg, 6. februar er samefolkets dag. Læhkoeh biejjine – Vuorbbe biejvijn – Lihkku beivviin! 

Bidos er en superenkel og veldig smakfull rett, som kommer i flere variasjoner og alle har selvfølgelig den beste varianten. Noen tilsetter sin bidos løk, pepper, andre rotgrønnsaker enn gulrot og potet, noen jevner ikke med mel osv.

Min sprø vri har vært å tilsette litt tørka tyttebær, da det gir litt syre til retten som gjør den enda bedre etter min mening. Det er tross alt ikke uvanlig å servere tyttebærsyltetøy til bidos, så føler at denne vrien ikke er helt på bærtur. Det er selvfølgelig valgfritt og kan sløyfes.

Bidos

0.0 from 0 votes
Recipe by Maud Astrid Amundsen
Porsjoner

4

Prepp tid

35

minutter

Ingredienser

  • 250 g reinsdyrskav

  • 800 g poteter

  • 400 g gulerot

  • 3 ss sikta speltmel

  • 1 dl tørka tyttebær

  • 1,5 l vann eller reinsdyrkraft

  • smør

  • pepper

  • uraffinert fint salt

Fremgangsmåte

  • Skrell potetene og kutt de i terninger på ca. 1x1 cm. Ha de i vann, så de ikke blir misfarga.
  • Brun reinsdyrkjøttet i en god klatt med smør i en varm stor gryte.
  • Når kjøttet er bruna, tilsett melet og rør godt rundt og tilsett poteter og vann/ kraft. Hvis di bruker vann, bruk gjerne vannet du har harr potetene i, for å få med potetstivelsen som siver ut i vannet og bidrar til å jevne suppa.
  • Kok opp og la det småkoke i 10 minutter.
  • Kutt gulrot i terninger på ca. 1x1 cm. Ha i suppa, småkok i 5 minutter. Smak til med salt, pepper og ha i tyttebæra. La det småkoke til poteter og gulrot er møre.
  • Server for eksempel med flatbrød eller ghákku (tradisjonelt samisk tynnbrød som stekes på bål eller takke, ofte smaksatt med karve eller liknende)

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

-Nye oppskrifter -

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.