Ovnsbakt kål er en ypperlig måte å la den enkle undervurderte hodekålen spille hovedrolla i middagen din. Ovnsbakt kål på en seng av hummus lagd på norske gule erter, servert med sprø og myke herlige poteter er en festmiddag til hverdags.
Dette er forresten en superrask middag. Hvis du har lagd hummus på forhånd kan du gjøre noe annet mens kål og poteter stekes. Uansett tar det ikke mer en 25 minutter til ferdig middag. PS. hvis du bare har en veldig stor hodekål, del i mindre båter, for eksempel i 8 deler.
Kål er etter min mening den mest undervurderte grønnsaken vi har. Den er like god rå, fermentert, bakt, stekt, dampa, sylta og woket! Kål er en super grønnsak alle burde spise mer av. Norsk kål er i sesong hele vinteren og kan lagres lenge og vel. Les mer om kål her.
Ovnsbakt kål
4
porsjonerIngredienser
- Kål og poteter
1 liten hodekål
800 g kokte småpoteter
smør
olivenolje *
salt og pepper
- Ertehummus
500 g gule erter kokt møre
1 stor gul løk
3 hvitløksfedd
1 chili
1 dl olivenolje
1 dl finhakka persille
1 ts malt cumin
2 dl vann
saft fra en sitron
salt og pepper
Fremgangsmåte
- Ertehummus
- Skrell løk og hvitløk. Grovhakk løk, hvitløk og chili mens du varmer opp en liten stekepanne. Mykstek løk, hvitløk og chili i litt olje ca. 10 minutter. PS: fjern frøene i chilien hvis du ikke vil ha den særlig sterk.
- Ha erter, vann, løkblanding, cumin og olje og kjør alt til en puré med stavmikser eller i foodprosessor (eventuelt ha alt i en blender).
- Tilsett persille. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Denne blir bedre enda bedre av å stå litt, så kan fint lages på forhånd.
- Kål og poteter
- Del kålen i 4 båter, ikke fjern hele stilken på båtene da faller den fra hverandre, ta eventuelt bort litt. Gni kål- båtene inn med litt smør, salt og pepper.
- Legg potetene på et stekebrett og knus de delvis med en gaffel. Ikke mos de helt, du vil ha litt struktur. Strø over litt salt og pepper på potetene og dryss over litt olje og ha på noen småklatter smør. Legg kålen på samme stekebrett.
- Stekes i forvarmet ovn på 200 grader i ca.15- 20 minutter til kålen er mør og potetene gylne med sprø kanter. Snu gjerne kålen halvveis i stekinga.
- Ha rikelig med ertehummus på en tallerken, dander noen poteter på humusen og ha en kål- båt på toppen. Ha over litt av fettet fra stekinga.
Notater
- *Du kan gjerne bruke en olivenolje tilsatt krydderurter som du liker for ekstra smak.
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook