Eple-eddik er en ypperlig måte å hindre matsvinn. Hvis du for eksempel har bakt eplekake eller liknende og sitter igjen med masse skall og kjerner – lag eddik! Ikke minst, du får så godt som gratis økologisk kortreist eller ureist eddik. Eneste du trenger en stor porsjon av, er tid.
Vann+sukker+eple blir til alkohol, som igjen etter litt mer tid blir til eddiksyre. Dette krever minimalt med innsats, men tar noe tid. Fra du setter eddiken bør du har den klar til bruk innen ca. to månder.
I denne prosessen vil det også dannes en eddik- mor, som er en gelatinøs manetliknende skapning – som ser litt ut som noe fra en alienfilm som du kan lagre og bruke som starter i seinere eddik. Minner om scoby for de som driver med kombucha. Den kan lagres i tett glass dekket med eddik i kjøleskapet og bør brukes i løpet av et par måneder. Eddik- moren er en kultur som består av cellulose og eddiksyrebakterier (acetobacter) som dannes i prosessen hvor alkohol omdannes til eddik.
Eddik- moren kan du bruke rett i en alkoholholdig væske, som vin eller sider. Prosessen vil da gå noe raskere enn en villfermentering, siden du bruker ferdig alkohol.
Når jeg siler eplene fra væsken gir vi eplerestene til hønene, de elsker det! Eller så hiver du det i komposten.
Det finnes masse forskjellige ting man kan lage eddik av som forskjellig frukt og bær, vin og øl – og forskjellige prosesser. Jeg vil anbefale boka “Wildcrafted Vinegars” av Pascal Baudar hvis du vil lære mer. (Ikke reklame, kun en anbefaling)
En ting som er viktig å merke seg når det kommer til % og pH i hjemmelagd eddik er at det er ikke så lett å måle presist. Derfor, skal du konservere noe med eddik hvor eddik prosenten eller presis pH er viktig, bruk eddik fra butikken hvor dette er korrekt oppgitt. For eksempel trenger det å være under 4,6 i pH for å forhindre at det ikke utvikles botulisme i hermetikk.
OBS: Skulle du glemme å røre i blandingen mens eplende er i væske og eplene mugner, må du starte på nytt. Mugg er ikke okE
Eple-eddik
Ingredienser
epleskall og kjerner (fra usprøyta epler)*
vann
sukker
Fremgangsmåte
- Fyll et stort glass med epleskall og kjerner ca. 1/4 full.
- Løs opp 1 ss sukker per 1/4 liter vann og dekk eplene. Fyll glasset ca. 3/4 fult.
- Istendefor lokk, dekk glasset med et osteklede/ kjøkkenhåndkle eller liknende og fest så det er tett med en strikk. Dette er slik at blandningen får luft, men blir skjermet fra fruktfluer.
- Oppbevar mørkt og lunt i 7- 10 dager, men ikke varmere en 21-25 grader.
- Rør i blandingen hver dag, gjerne morgen og kveld for å unngå mugg.
- Etter 7- 10 dager vil eplene synke litt mer sammen. Da siler du de av.
- Ha væsken tilbake på glass dekket med tett klede eller liknende.
- Oppbevar mørkt og lunt i 4- 6 uker. Etter hvert som edikksyren dannes vil det lukte mer og mer edikk. Det er en smakssak hvor syrlig du vil ha den.
- Når eddiken er der du vil ha den i smak. Sil av. Eple- eddiken oppbevarer du på tett egnet flaske i et mørkt kjøkkenskap.
- Oppbevar eddik- mor, om ønskelig, (du må ikke spare på den...) i eget tett glass dekket med eddik i kjøleskapet. (Les mer om eddik- mor innledningsvis.)
Notater
- PS: Sukkeret har ingenting med sødme i edikken å gjøre, sukkeret er mat i gjæringsprosessen.
- * Det er viktig at eplene ikke er sprøyta, da sprøytegift vil drepe den naturlige gjæren som er på epleskallet.
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook