Har du prøvd elgbiff med blåbærsaus før? Er svaret nei, må du bare teste det. En utrolig god kombinasjon.
Blåbær gjør seg, (for noen kanskje overraskende godt) til salte retter og ikke bare i dessert og kake. Bruk blåbæra du har i frysern som du plukka i høst!
Blåbærsausen er mørk og dyp, og syrlig og frisk. En god kraft og en dæsj soyasaus gir en umami dybde,
Server med sprø kantarell, bakt løk og hasselbackpoteter toppa med litt ekstra blåbær for friskhet og syrlighet.
Norsk elgkjøtt er sunt, kortreist og bærekraftig. Hvis du ikke finner elgkjøtt på butikken, ta kontakt med et lokalt jaktlag eller kjøp på REKO- ring eller bondens marked.
Elgbiff med blåbærsaus
50
minutterIngredienser
- Hasselbackpotet
2 medium store poteter per person*
smør
rosmarin
salt og pepper
- Blåbærsaus
300 g blåbær (frossen eller fersk)
0,5 l oksekraft
1 stor løk
2 hvitløksfedd
1 ss soyasaus
1 stjerneanis
10 g kaldt smør
salt og pepper
- Sprø kantarell
en håndfull kantarell per person
smør
rosmarin
salt og pepper
- Kjøtt, løk og blåbær
200 g mørbrand av elg per person
3-4 småløk
1 dl blåbær
Fremgangsmåte
- Hasselbackpotet
- Vask poteten godt, det er ikke nødvendig å skrelle de. Legg de så de ligger i en stabil posisjon. Kutt potetene i tynne skiver på langs, nesten igjennom, men ikke helt. Et triks er å legge en spisepinne på hver side av poteten når du kutter. Kutt så helt ned til spisepinnen og du vil da ikke kutte poteten helt igjennom ved uhell.
Smelt litt smør og pensle over potetene. Strø over litt salt og finhakka rosmarin, Stek i forvarmet ovn på 200 grader til de er møre og sprø, ca. 30- 40 minutter avhengig av potetenes størrelse. - Blåbærsaus
- Skrell og grovhakk løk og hvitløk.
- Kok opp blåbær, kraft, stjerneanis, løk, hvitløk og soyasaus. La sausen småkoke i minst en halvtime. Sil av. Hold sausen varm, og rett før servering pisk inn smør og smak til med salt og pepper.
- Sprø kantarell
- Stek vannet ut av kanatrellen. Ha så i en god dæsj smør og en klype salt. Stek til kanarellen er sprø. Strø over litt finhakka rosmarin de siste par minuttene før kantarellen er ferdig. Smak til med pepper og med salt om nødvendig.
- Kjøtt, løk og blåbær
- Skrell løken og ha den inn i ovnen med potetene når det er ca. 10- 15 minutter igjen av steketiden.
- Tørk av kjøttstykkene og salt de. Stek i varm panne med rikelig med smør og olivenolje til kjøttet har en jevn steke skorpe på begge sider. Steketiden vil avhenge av tykkelsen på biffen og hvordan du ønsker biffens steketemperatur. La kjøttet hvile i minst 5 minutter før servering.
- Server det hele og strø blåbær over til servering.
Notater
- *eller så mange poteter du vet du/dere spiser
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook