Søk
Close this search box.

Elgburger med brunost og fermenterte tyttebær

Del oppskriften

Elgburger med brunost, fermentert tyttebærrømme, akevitt- løk og sprø kantarell er kanskje en av årets topp fem oppfinnelser her i huset. Jeg anbefaler på det sterkeste å bruke skikkelig geitost, stølstype. Det gir mye bedre resultat, «butikk geitost» kan også brukes. Brunosten gir en utrolig god kremet og bittelitt syrlig tilskudd og blanserer hele burgeren etter min mening helt perfekt. Husbonden er veldig glad i burgere, og denne har blitt en umiddelbar favoritt. Litt annerledes, litt spesiell, veldig i sesong nå og basert på norske kortreiste eller ureiste ingredienser.

Vi bruker mye elgkjøtt. Får jeg tak i nok, bruker vi det som hovedtype kjøtt i kostholdet. Et fantastisk smakfullt, næringsrikt og bruksvennlig kjøtt. I høst har vi vært så heldige å få tak i en halv elg som jeg skar ned her for et par uker siden, så nå er fryseren fult opp. I dette tilfellet var det til og med en elg som dessverre hadde blitt påkjørt – det blir ikke mer matredding enn det.

Fermentert tyttebær har også blitt et fast innslag i spisskammerset de seinere åra. Et flott bær å fermentere!

Hva det gjelder bladgrønt, så tar du det du har tilgjengelig, det er jo kun litt, for å bryte smakene litt. Diverse salat, ruccola, spinat, løvetann, vassarve?

Se egen oppskrift for fermenterte tyttebær, det tar jo noen dager, men det er verdt det! Vi har også en egen oppskrift på burgerbrød.

-Tilhørende oppskrifter -

Elgburger med brunost og fermenterte tyttebær

0.0 from 0 votes
Recipe by Maud Astrid Amundsen
Porsjoner

2

Ingredienser

  • Elgburger
  • 400 g elgkjøttdeig

  • salt og pepper

  • Fermentert tyttebærrømme
  • 100 g rømme

  • 2 ss fermentert tyttebær (se egen oppskrift)

  • salt

  • Kantarell
  • en neve kantarell*

  • 10 g smør

  • salt og pepper

  • Akevitt- løk
  • 250 g gul løk

  • 30 g smør

  • 2 ss akevitt

  • salt og pepper

  • Stæsj
  • 2 burgerbrød

  • 8 skiver brunost (helst ekte seter- geitost, evt. butikk geitost)

  • en neve bladgrønt

  • ovnsbakte båtpoteter

Fremgangsmåte

  • Akevitt- løk:
  • Skrell løken, del den i to, og skjær den i tynne strimler. Mykstek den i smøret i ca. 10 minutter på medium varme. Tilsett så akevitt. Når denne er kokt inn, smak til med salt og pepper.
  • Kantarell:
  • Sprøstek kantarellen. Smak til med salt og pepper.
  • Fermentert tyttebærrømme:
  • Bland rømme og fermentert tyttebær og smak om nødvendig til med mer salt. Husk at fermentert tyttebær allerede er litt salt, så smak først – salt etterpå…
  • Elgburgere:
  • Krydre elgkjøttdeigen med salt og pepper. Form til jevne burgere. Stek til ønsket kjernetemperatur.
  • Hvis du lager burgerne relativt høye, ca. 4-5 cm høye vil steketid til en medium burger være omtrent; Steik på relativt høy varme i smør eller talg i 4 minutter på hver side. Ha 4 skiver geitost på toppen av hver burger og ha i ovn, forvarmet til 200° i 4 minutter.
  • Ha tyttebærrømme på burgerbrødet, så bladgrønt, burger, løk, kantarell og burgerbrød med litt ekstra tyttebærrømme på toppen. Server med potetbåter og resten av tyttebærrømmen.

Notater

  • En toppa håndfull hvis den er fersk, litt mindre håndfull hvis den er forvella.

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

-Nye oppskrifter -

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.