I dag er den internasjonale sterk mat dagen, og da må man jo rive i med noe litt spicy! Jeg elsker sterk mat. Blåskjell er i sesong nå, og de står seg godt til chiliens styrke. Denne oppskrifta på spicy blåskjell er varmende i vintermørket. Du bestemmer sjøl hvor sterk du gjør den, avhengig av hva slags type chili du bruker.
De fleste forbinder kanskje blåskjell med sommer og et glass hvitvin, kanskje på en brygge i sola. Men, blåskjell – som alle andre skjell er i sesong i Norge, og på sitt aller beste, midt på svarteste vinteren!
Blåskjell er en råvare som er både god, bærekraftig og sunt å spise. Blåskjell inneholder masse protein, omega 3, vitamin B12, jern, jod og selen. Les mer om blåskjell på råvarer/blåskjell.
Er du interessert i å prøve å lage din egen røde curry paste, finner du oppskrift her.
-Tilhørende oppskrifter -
Rød curry paste
Spicy blåskjell
2
Ingredienser
2 kg blåskjell
1 dl finhakka sjalottløk
2 store hvitløksfedd
2 hele chili*
4x4 cm ingefær
2 ss rød curry paste (se egen oppskrift)
4 dl kokosmelk
2 dl fløte
½ dl eplesider eller hvitvinseddik
20 g smør
Fremgangsmåte
- Rens blåskjell. * *
- Smelt smør i en stor kjele og ha i sjalottløken, la det surre mens du finhakker, chili, hvitløk og ingefær. Ha i kjelen og la den surre i fem minutter.
- Ha eddik i kjelen, ½ dl vann og rensa blåskjell. Sett på lokk og damp til alle blåskjella har åpna seg.
- Ta ut ¾ av blåskjella og sett de til side. Ha i fløte, kokosmelk og currypaste i kjelen med de resterende blåskjella. La det småkoke i 10-15 minutter.
- Ta ut de siste blåskjella av krafta. Disse er nå overkokt og egner seg ikke så godt å spise. * * * Her kan du velge å sile hele krafta eller ikke. Vi liker å ha bitene av løk, chili osv. i krafta. Det er en smakssak. Smak til krafta med litt mer eddik eller salt om nødvendig.
- Ha blåskjellene du har satt til side i krafta og varm opp.
- Server med godt brød og topp med litt fersk chili og urter.
Notater
- * Bruk chili med styrke som passer dine preferanser. Mild og fruktig? Medium sterk, eller kanskje skikkelig sterk! Fjern frø for mindre styrke.
- * * Du skal alltid vaske blåskjella i kaldt vann og gå igjennom alle før du spiser de. Anbefaler å bruke en skrubb for å fjerne skjegg osv. Skjegg imellom skjellene fjerner du ved å dra de ut. Rur kan du fjerne ved å dyttet de av eller bruke en smørkniv. Alle ødelagte/ knuste blåskjell skal kastes, også de som ikke lukker seg når du blir kjølt ned med kaldt vann og/ eller is. Et triks for å raskt se om et blåskjell er i livet sjølom det er litt åpent er å klemme eller dunke litt på det. Hvis det da lukker seg sakte helt igjen er den levende. Man skal bare spise levende blåskjell. Etter varmebehandling – hvis det er noen som ikke har åpnet seg av, skal du ikke spise de.
- * * * De overkokte blåskjella som ble ofra for sausen, kan du for eksempel hive i en fisk og skalldyrkraft. Hos oss får hundene det, og de elsker det. Høner liker også blåskjell. Eller komposten.
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook