
Det er viktig å merke seg at denne oppskriften er 100% mais tortilla, som er lagd av Masa Harina.
Masa Harina er maiskjerner som har gjennomgått en prosess som heter nixtamalisering, før det er tørket til mel. Denne prosessen gjør at du kan lage herlige og myke tortilla av kun Masa Harina og vann. Prosessen er veldig gammel og ble brukt av både mayaene og aztekerne. Nixtamalisering gir mer næringsrike og mettende tortillas.
Det er viktig å merke seg at denne deigen ikke fungerer med vanlig maismel. Det vil ikke bli en sammenhengende deig med vanlig maismel og vann. (Det er sikkert måter å binde dette, men det vet jeg ikke mer om)
Masa Harina kan du kjøpe på velassorterte nisjebutikker, finnes blant annet på den meksikanske butikken Kaktus, på Breddos på Mathallen Vulkan og flere steder på nett. Det er bare å google Masa Harina. Blant anna her: https://www.kaktus.no/products/hari-masa-1kg (ikke reklame)
På Kaktus kan du blant anna lære følgende: «Masa Harina er en essensiell ingrediens i det meksikanske kjøkken og brukes blant annet til å lage tortillas.
Masa Harina skiller seg fra vanlig maismel ved at det er fremstilt gjennom en prosess som kalles nixtamalisering. Denne fremstillingsmetoden strekker seg flere tusen år tilbake i tid og går ut på å koke tørkede maiskjerner i kalkvann. Dette gjør kjernene mykere slik at skallet løsner. Deretter males det til en deig og tørkes. Prosessen gir melet en rikere og dypere smak enn annet maismel, den gjør det mulig å forme melet til en deig ved å kun tilsette vann og samtidig som det blir lettere fordøyelig. Næringsinnholdet i melet økes ved at vitamin B3 frigjøres, samt at det tilføres kalsium og andre mineraler.»
Lær mer om nixtamalisering og tortillas her: https://kabaret.no/artikkel/nixtamal
Er du glad i tortilla og ønsker å lage dette ofte vil jeg anbefale å investere i en ordentlig tortilla presse og en takke slik at du kan lage mange i samme slengen. Basert på vår erfaring vil jeg anbefale å invester i en i støpejern, de i aluminium er ikke gode. En takke kan være en fin ting å kjøpe sammen med noen venner eller familie på deling. Da går det superraskt. Det er selvsagt fult mulig å kjevle de ut istedenfor å bruke presse og å steke de i stekepanne en og en.
Tortillaen kan pakkes godt inn, helst vakuumeres og fryses.

Maistortilla
Ingredienser
120 g Masa Harina
130 g varmt vann
Fremgangsmåte
- Og nei, det er ikke salt i oppskriften. Det er unødvendig da de uansett skal fylles med salt topping.
- Vannet trenger ikke være kokende, men skal være såpass varmt at du ikke kan putte hendene i vannet.
- Blant vann og mel sammen med en sleiv. Når det er sånn delvis sammenhengende, kna sammen deigen med hendene til den slutter å smuldre. Det skal ta maks et par minutter med knaing til det er en jevn sammenhengende deig.
- Den skal få en konsistens som i hvert fall minner meg om barndommens medgjørlige og håndtempererte modelleringsleire når den er klar. Del deigen i 8-12 biter avhengig av hvor store tortilla du vil ha.* (Du kan trille de til kuler, med det er ikke nødvendig.) Press de flate i presse eller kjevle de ut. De bør være et par millimeter tykke. Stek på høy varme i et par minutter, snu et par ganger. Pakk de varme tortillas i et rent kjøkkenhåndkle til servering.
- Server med ønska topping.
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook