Fermentert geitrams te eller, Koporye te eller Ivan chai er en type ta av fermenterte geitramsblader som antakelig har sin opprinnelse hundrevis av år tilbake i Russland.
Fermenteringen av geitramsbladene er en veldig enkel prosess.
Geitrams, særlig bladene er rike på A og C vitamin.
Bladene kan høstes både før og under blomstring. Høster du før blomstring, er det ikke like lett å kjenne igjen geitrams, med mindre du er godt kjent med den. Vær alltid helt sikker på at du vet hva du høster! Bladene kan også høstes etter blomstring, selv om noen mener bladene blir bitre.
Gir en nydelig koffeinfri te, med en rekke fordelaktige egenskaper. Personlig synes jeg teen er like god kald. Kanskje med noen isbiter og en sitronskive på en varm sommer dag.
Det er forresten mulig å bare tørke bladene fra geitrams og bruke de til te uten fermenteringsprosessen. Men, det blir ikke på langt nær like god te.
Geitramste
Ingredienser
Friske geitramsblader
Fremgangsmåte
- La gjerne bladene ligge og «visne» litt etter du har plukket de, så de blir litt slappe (4-5 timer i sola eller 12 timer hvis det er kjøligere og overskyet) Da er de enklere å knuse.
- Knus bladene med hendene slik at bladene blir litt skadet og lag små knuter/ bunter av bladene.
- Ha over på et passe stort glass og sett i vinduskarmen i 3-5 dager avhengig av hvor varmt det er.
- Rist glasset et par ganger hver dag så bladene ikke mugner.
- Bladene skal mørkne og lukter litt som gress når de er klare.
- Tørk da bladknutene i en tørker eller på et egnet sted, til de er helt knusktørre.
- Oppbevar mørkt og tørt.
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook