Elgburger med brunost, fermentert tyttebærrømme, akevitt- løk og sprø kantarell er kanskje en av årets topp fem oppfinnelser her i huset. Jeg anbefaler på det sterkeste å bruke skikkelig geitost, stølstype. Det gir mye bedre resultat, «butikk geitost» kan også brukes. Brunosten gir en utrolig god kremet og bittelitt syrlig tilskudd og blanserer hele burgeren etter min mening helt perfekt. Husbonden er veldig glad i burgere, og denne har blitt en umiddelbar favoritt. Litt annerledes, litt spesiell, veldig i sesong nå og basert på norske kortreiste eller ureiste ingredienser.
Vi bruker mye elgkjøtt. Får jeg tak i nok, bruker vi det som hovedtype kjøtt i kostholdet. Et fantastisk smakfullt, næringsrikt og bruksvennlig kjøtt. I høst har vi vært så heldige å få tak i en halv elg som jeg skar ned her for et par uker siden, så nå er fryseren fult opp. I dette tilfellet var det til og med en elg som dessverre hadde blitt påkjørt – det blir ikke mer matredding enn det.
Fermentert tyttebær har også blitt et fast innslag i spisskammerset de seinere åra. Et flott bær å fermentere!
Hva det gjelder bladgrønt, så tar du det du har tilgjengelig, det er jo kun litt, for å bryte smakene litt. Diverse salat, ruccola, spinat, løvetann, vassarve?
Se egen oppskrift for fermenterte tyttebær, det tar jo noen dager, men det er verdt det! Vi har også en egen oppskrift på burgerbrød.
-Tilhørende oppskrifter -
Fermenterte tyttebær
Burgerbrød
Elgburger med brunost og fermenterte tyttebær
2
Ingredienser
- Elgburger
400 g elgkjøttdeig
salt og pepper
- Fermentert tyttebærrømme
100 g rømme
2 ss fermentert tyttebær (se egen oppskrift)
salt
- Kantarell
en neve kantarell*
10 g smør
salt og pepper
- Akevitt- løk
250 g gul løk
30 g smør
2 ss akevitt
salt og pepper
- Stæsj
2 burgerbrød
8 skiver brunost (helst ekte seter- geitost, evt. butikk geitost)
en neve bladgrønt
ovnsbakte båtpoteter
Fremgangsmåte
- Akevitt- løk:
- Del løken i to, og skjær den i tynne strimler. Mykstek løken i smøret i ca. 10 minutter på medium varme. Tilsett så akevitt. Når denne er kokt inn, smak til med salt og pepper.
- Kantarell:
- Sprøstek kantarellen. Smak til med salt og pepper.
- Fermentert tyttebærrømme:
- Bland rømme og fermentert tyttebær og smak til med mer salt, om nødvendig. Husk at fermentert tyttebær allerede er litt salt, så smak først – salt etterpå…
- Elgburgere:
- Krydre elgkjøttdeigen med salt og pepper. Form til jevne burgere. Stek til ønsket kjernetemperatur.* *
- Ha 4 skiver geitost på toppen av hver burger og steik i ovn, forvarmet til 200° i 4 minutter.
- Ha tyttebærrømme på burgerbrødet, så bladgrønt, burger, løk, kantarell og burgerbrød med litt ekstra tyttebærrømme på toppen. Server med potetbåter og resten av tyttebærrømmen.
Notater
- En toppa håndfull hvis den er fersk, litt mindre håndfull hvis den er forvella.
- * * Hvis du lager burgerne relativt høye, ca. 4-5 cm høye vil steketid til en medium burger være omtrent; Steik på relativt høy varme i smør eller talg i 4 minutter på hver side.
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook