Søk
Close this search box.

Bygg (Hordeum vulgare)

Bygg har i tusenvis av år vært en av de viktigste kornsortene for Norge, siden yngre steinalder og  bygg har vært en svært viktig del av det norske kostholdet. Av en eller anna grunn har det blitt mindre og mindre vanlig å spise bygg de sist 50 åra.

I Norge er det nemlig gode forhold for å dyrke bygg, fordi bygg har kortere veksttid enn andre kornarter som da passer inn i vårt kjøligere klima og høyder. Bygg dyrkes i dag på omtrent halvparten av kornarealet vårt. Imidlertid går 99,5 % til dyrefôr. (1) Ja, du leste riktig! 99,5 %, det vil si at kun 0,5% går til menneskemat. Noe som er en helt sinnssyk bruk av denne uvurderlige ressursen.

Jeg mistenker at vi brått ble for fine for bygg, og nå anser folk det som kjedelig. Mange steder kan du lese at bygg kan du bruke istedenfor ris, noe som for så vidt stemmer – men som også kan bidra til at man anser bygg som kjedelig. Kokt lettsalta bygg smaker ikke veldig mye.

Jeg ville heller anbefale å bruke bygg mer som man bruker pasta eller risotto. Det er sjelden man spiser kun lettsalta kokt pasta eller risotto uten noen form for saus eller likende, nettopp fordi det ikke er så interessant. Men, bygg er utrolig god på å trekke til seg smak. Så kok byggen al dente i kraft eller lettsalta vann og krydre den med hva du måtte ønske, bland den inn i sauser, supper, bruk den istedenfor risotto (byggotto!), stek den i smør eller olivenolje med grønnsaker, kjøtt, urter… Da blir det godt da! Og mettende, næringsrikt og skikkelig sunt.

Byggmel kan også brukes i brødbaking, men da må du blande med et glutenholdig mel for å få skikkelig brød, siden byggmel ikke inneholder proteiner som er i stand til å danne glutennettverk som for eksempel hvete og spelt. Du kan også lage flatbrød, pannekaker og vafler osv. med byggmel og kokegrøt av byggryn. Du kan riste byggryn å ha de på knekkebrød eller i müsli.

Andre ting vi heldigvis fortsatt er gode på å bruke bygg til er øl og whisky.

På Store norske leksikon (2) kan du lese at: «Bygg var antagelig den første kornarten menneskene tok til å dyrke. Funn har tydet på at bygg allerede for 10 000 år siden ble dyrket i Afrika (Etiopia) og i en del områder i Sørøst-Asia. Funn fra pyramidene i Egypt tyder på at egypterne dyrket bygg 5000 år fvt. Funn fra pælebygningene i Sveits og andre steder i Europa viser at byggdyrkingen i vår verdensdel var i gang 3000 år fvt. I Norden er bygg dyrket siden yngre steinalder. »

Bygg har et høyt innhold av stivelse, protein (8-12 %), det er fiberrikt og inneholder B- og E-vitamin og mineraler. Bygg, som havre, inneholder et særdeles høyt innhold av betaglukan.

På Store norske leksikon kan du også lese at: «Høyt inntak av betaglukan fra bygg kan gi lavere nivå av kolesterol i blodet. Det er da også påvist at høyt inntak av bygg virker forebyggende på hjerte- og karsykdommer. Betaglukan kan virke regulerende på blodsukkernivået, noe som er positivt for diabetikere og for å forebygge diabetes. Det er utviklet sorter av bygg med økt innhold av betaglukan.»

Mjødurt

Næringsinnhold per 100 gram ingefær (9)

Vann

79

g

KJ

212

kJ

Kcal

50

kcal

Fett

0,8

g

Mettede fettsyrer

0,2

g

Cis-enumettede fettsyrer

0,2

g

Cis-flerumettede fettsyrer

0,2

g

Omega-3

0,03

g

Omega-6

0,12

g

Karbohydrat

8,1

g

Stivelse

6,4

g

Mono- og disakkarider

1,7

g

Kostfiber

2

g

Protein

1,8

g

Vitamin E

0,3

alfa-TE

Tiamin

0,02

mg

Riboflavin

0,03

mg

Niacin

0,8

mg

Vitamin B6

0,16

mg

Folat

11

µg

Vitamin C

5

mg

Kalsium

16

mg

Jern

0,6

mg

Natrium

13

mg

Kalium

415

mg

Magnesium

43

mg

Sink

0,3

mg

Selen

1

µg

Kopper

0,23

mg

Fosfor

34

mg

Jod

0,5

µg

 

Næringsinnhold per 100g malt ingefær: 

Vann

10

g

KJ

1442

kJ

Kcal

342

kcal

Fett

4,2

g

Mettede fettsyrer

2,6

g

Cis-enumettede fettsyrer

0,5

g

Cis-flerumettede fettsyrer

0,9

g

Omega-3

0,22

g

Omega-6

0,71

g

Karbohydrat

60

g

Stivelse

40,2

g

Mono- og disakkarider

19,8

g

Kostfiber

14,1

g

Protein

9

g

Salt

0,1

g

Vitamin A

1

RAE

Beta-karoten

18

µg

Tiamin

0,05

mg

Riboflavin

0,17

mg

Niacin

9,6

mg

Vitamin B6

0,63

mg

Folat

13

µg

Vitamin C

1

mg

Kalsium

114

mg

Jern

19,8

mg

Natrium

27

mg

Kalium

1320

mg

Magnesium

214

mg

Sink

3,6

mg

Selen

56

µg

Kopper

0,48

mg

Fosfor

168

mg

Jod

0,5

µg

Kilder

(1)    https://www.nrk.no/innlandet/norske-bonder-oppfordrer-nordmenn-til-a-spise-mer-bygg-og-mindre-ris-1.17050052

(2)    Holtet, Einar Kr.: bygg i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 3. november 2024 fra https://snl.no/bygg