Søk
Close this search box.

Spicy blåskjell

Del oppskriften

I dag er den internasjonale sterk mat dagen, og da må man jo rive i med noe litt spicy! Jeg elsker sterk mat. Blåskjell er i sesong nå, og de står seg godt til chiliens styrke. Denne oppskrifta på spicy blåskjell er varmende i vintermørket. Du bestemmer sjøl hvor sterk du gjør den, avhengig av hva slags type chili du bruker.

De fleste forbinder kanskje blåskjell med sommer og et glass hvitvin, kanskje på en brygge i sola. Men, blåskjell – som alle andre skjell er i sesong i Norge, og på sitt aller beste, midt på svarteste vinteren!

Blåskjell er en råvare som er både god, bærekraftig og sunt å spise. Blåskjell inneholder masse protein, omega 3, vitamin B12, jern, jod og selen. Les mer om blåskjell på råvarer/blåskjell.

Er du interessert i å prøve å lage din egen røde curry paste, finner du oppskrift her.

-Tilhørende oppskrifter -

Spicy blåskjell

0.0 from 0 votes
Recipe by Maud Astrid Amundsen
Porsjoner

2

Ingredienser

  • 2 kg blåskjell

  • 1 dl finhakka sjalottløk

  • 2 store hvitløksfedd

  • 2 hele chili*

  • 4x4 cm ingefær

  • 2 ss rød curry paste (se egen oppskrift)

  • 4 dl kokosmelk

  • 2 dl fløte

  • ½ dl eplesider eller hvitvinseddik

  • 20 g smør

Fremgangsmåte

  • Rens blåskjell. * *
  • Smelt smør i en stor kjele og ha i sjalottløken, la det surre mens du finhakker, chili, hvitløk og ingefær. Ha i kjelen og la den surre i fem minutter.
  • Ha eddik i kjelen, ½ dl vann og rensa blåskjell. Sett på lokk og damp til alle blåskjella har åpna seg.
  • Ta ut ¾ av blåskjella og sett de til side. Ha i fløte, kokosmelk og currypaste i kjelen med de resterende blåskjella. La det småkoke i 10-15 minutter.
  • Ta ut de siste blåskjella av krafta. Disse er nå overkokt og egner seg ikke så godt å spise. * * * Her kan du velge å sile hele krafta eller ikke. Vi liker å ha bitene av løk, chili osv. i krafta. Det er en smakssak. Smak til krafta med litt mer eddik eller salt om nødvendig.
  • Ha blåskjellene du har satt til side i krafta og varm opp.
  • Server med godt brød og topp med litt fersk chili og urter.

Notater

  • * Bruk chili med styrke som passer dine preferanser. Mild og fruktig? Medium sterk, eller kanskje skikkelig sterk! Fjern frø for mindre styrke.
  • * * Du skal alltid vaske blåskjella i kaldt vann og gå igjennom alle før du spiser de. Anbefaler å bruke en skrubb for å fjerne skjegg osv. Skjegg imellom skjellene fjerner du ved å dra de ut. Rur kan du fjerne ved å dyttet de av eller bruke en smørkniv. Alle ødelagte/ knuste blåskjell skal kastes, også de som ikke lukker seg når du blir kjølt ned med kaldt vann og/ eller is. Et triks for å raskt se om et blåskjell er i livet sjølom det er litt åpent er å klemme eller dunke litt på det. Hvis det da lukker seg sakte helt igjen er den levende. Man skal bare spise levende blåskjell. Etter varmebehandling – hvis det er noen som ikke har åpnet seg av, skal du ikke spise de.
  • * * * De overkokte blåskjella som ble ofra for sausen, kan du for eksempel hive i en fisk og skalldyrkraft. Hos oss får hundene det, og de elsker det. Høner liker også blåskjell. Eller komposten.

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

-Nye oppskrifter -

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.