Oppskrift for overskuddshaner. Denne oppskriften har smaker i flere lag. Dette er et saftig og nydelig festmåltid.
Coq au vin
6
30
minutter2
timer2,5-3
timerDet er vel så godt som umulig å få kjøpt haner kommersielt, så denne oppskrifta er perfekt for deg som har høner i hagen og plutselig har litt mange haner. Eller kjenner noen med overskudds haner. Det er nemlig sånn at når man driver med hobbyhøns, og klekker ut kyllinger vil det klekkes minst like mange haner som høner. De fleste flokker klarer seg med en hane, og da vil man få overskudd på unghaner ganske fort og da synes jeg det riktige og bærekraftige er å spise de! Vår islandshøne Ingi sin første klekka kylling viste seg å være en hane. Han fikk leve det gode liv i flokken til han var ca. 6 måneder gammel. Da var han blitt kjønnsmoden og begynte å bli tøff i trynet hoppa han på hønene og yppet på sjefshanen Olav. Da måtte vi slakte han. Så ble han coq au vin, som var helt magisk. Selvsagt kan du bruke høne i oppskriften i steden for hane, det har heldigvis blitt litt enklere å få kjøpt høns i butikken igjen. Får du verken tak i hane eller høne, kan du bruke en hel kylling. Koketiden vil da være noe kortere, ca. 1 time, da kjøttet er mørere enn hane og høns. Les igjennom oppskriften før du begynner! OBS: Kjøttet legges i marianaden dagen før.
Ingredienser
1 hel unghane eller høne (høne vil da gi kortere koketid)
4 dl rødvin
5 stk hvitløksfedd
4 stk laubærblad
En god kvast timian
2 ss mel
200 g bacon
1 stk persillerot
¼ sellerirot
3 stk gulrøtter
10 stk små sjalottløk
250 g sjampignon
0,5 l krat
20 g smør
1 ss olivenolje
1 ts balsamicoeddik
Salt og pepper
Fremgangsmåte
- DAG 1 Parter hanen. Del bryst og lårstykker i to, så det totalt er 8 biter. Legg kjøttet i vinen med 3 stk hvitløksfedd, 3 laubærblad og timian i en beholder med lokk eller en pose. Sett i kjøleskapet over natta.
- DAG 2 Skrell rotgrønnsaker og løk. (pass på at det grønnsakene er rene og ikke har jordrester) Ikke kast skallet!
- Du skal koke kraft på skroget og med skallet fra løken og rotgrønnsakene, et hvitløksfedd og laubærblad. Ha alt i en stor kjele og dekk med vann, kok inn til mengden er redusert. Ca. 2 timer. Kraften kan du også koke dagen før om du vil, da har du bare de skrelte rotgrønnsakene i kjøleskapet i en beholder dekket med vann. Sil av kraften og sett til siden.
- Kutt bacon i terninger og stek til det er sprøtt. Ta baconet ut av fettet og behold fettet.
- Ta kjøttet ut av marinaden og la det renne av seg. Ikke kast marinaden!
- Vend kjøttet i melet.
- Varm opp baconfett i en stor gryte og brun kjøttet i fettet. Tilsett vinmarinade og kraft og senk varmen til medium. La det koke i ca. 30 minutter.
- Kutt gulrot i passer skiver.
- Kutt sjampignon i båter (del i 4/6 avhengig av hvor stor soppen er). Stek sjampignon i en panne til vannet er stekt ut, tilsett litt smør og olivenolje og løken, stek i fem minutter.
- Kutt persillerot og sellerirot i små biter, men ikke helt finhakket. Tilsett persillerot, sellerirot og bacon i gryta. Småkok i en timestid.
- Tilsett sjampignon og løk.
- La det småkoke i en times tid til, til kjøttet på låret begynner å slippe beinet.
- Ha i gulrot til slutt, når det er ca. ti minutter til alt er klart.
- Tilsett balsamico edikk og smakt til med salt og nykvernet svart pepper. Server med potetmos smakssatt med sennep og god vin i glasset, gjerne en burgund.
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook