Søk
Close this search box.

Surdeigsbrød med svedjerug

Del oppskriften
Er du på surdeigskjøret? Har du lyst til å havne på surdeigskjøret? Baking med surdeig trenger ikke være komplisert og det er ikke vanskelig, du trenger bare tid. Tid til å la deigen få stå og surdeigen gjøre greia si.
 
De fleste av mine surdeigsbrød oppskrifter er svært enkle og innbærer lite arbeid men lang heving i 12- 36 timer. Dette fordi jeg i hovedsak lager grovbrød og da er det essensielle tid, deigen må stå lenger. Du vil ikke få de store luftbobler som du kanskje er vant med i brød med hovedsakelig fint mel. Hvis du vil ha et næringsrikt brød, saftig og sprøtt som man blir mett av, vil jeg anbefale deg å prøve et av våre surdeisbrød, for eksempel med svedjerug?
 
Interessert i mer om surdeig? VI har en egen fane om baking med surdeig. Lavterksel kræsjkurs!
surdeig_0001_surdeigsdeig

Surdeigsbrød med svedjerug

0.0 from 0 votes
Recipe by Maud Astrid Amundsen
Steketid

50

minutter
Hevetid

26+

timer

Ingredienser

  • 9 dl sammalt fin speltmel/ virlet speltmel

  • 6 dl sammalt fin svedjerugmel/ virvlet svedjerugmel*

  • 2 dl surdeig

  • 2 ts uraffinert fint salt

  • 2 dl linfrø

  • 5,5 dl vann

Fremgangsmåte

  • Bland alle ingrediensene sammen i en kjøkkenmaskin med eltekrok (eller for hånd). Elt til deigen til den har tyggegummilikenende konsistens.
  • Dekk over deigen med plastfolie eller liknende. Hev 24- 36 timer på kjøkkenbenken. (under forutsetning at det ikke er for varmt på kjøkkenet ditt, maks tjue grader)
  • Jeg pleier å steke denne i en dyp støpejernpanne så den ikke glir for mye ut. Du kan selvsagt bruke hvilken som helst form du vil eller støpejernsgryte.
  • Form og stram opp til ønsket form. Etterhev 1-2 timer i kurv eller annen form.
  • Sett inn støpejernpanne i ovnen i hvertfall en halvtime før du skal steke brødet, slik at du er sikker på at panna er skikkelig varm. Vær forsiktig så du ikke brenner deg!
  • Ta panna ut av ovnen og ha brødet over i panna. Sikt over mel og snitt ønsket kutt i brødet.
  • Stekes på 210 grader varmluft 50 min.

Notater

  • * Du kan selvfølgelig erstatte svedjerug med vanlig rug.

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

-Nye oppskrifter -

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.