La kålen være superstjerna! Kål er etter min mening veldig undervurdert og klarer seg strålende som hovedrett og ikke bare tilbehør. For å sitere husbonden; «dette er som jul dette her!»
Forresten, har du alltid lurt på hva brasisere betyr, men ikke turt å spørre? Å braisere vil si at du bruner råvarene og så steker/koker det ferdig i lite væske under lokk.
Braisert rødkål med potet og sellerirotmos og rista mandler
Porsjoner
4
Prepp tid
45
minutterIngredienser
1 stk liten/ medium rødkål
1 dl rødvin
4 stk sjalottløk
3 stk hvitløksfedd
1 ss rødvinseddik
1 stk stjerneanis
1 ss brun miso
1 ss fiskesaus
1 ss soyasaus
1 stk laurbærblad
1 dl mandler
maldonsalt
pepper
10 g smør
1 ss olvienolje
- POTET og SELLERIROTMOS
800 g poteter
400 g sellerirot
50 g smør
2 dl fløte
Salt
Fremgangsmåte
- Fjern eventuelt stygge/ tørre ytre blader på kålen. Del kålen i fire. Ikke fjern stilken, da den holder kålbladene sammen. Varm opp en stor panne og ha i smør og olivenolje. Salt kålen og stek den i panna til den er godt brunet på begge snittflatene.
- Mens kålen brunes, skrell sjalottløk og del de i to og ha de i panna. Skrell hvitløk og ha i panna et par minutter.
- Ta en ildfast form med lokk eller en støpejerngryte eller annet tilsvarende med lokk, og ha i kålen, løk og hvitløk. Ha 2 desiliter vann i panna og kok den opp, rør misoen ut i vannet og ha over i kjelen med kålen. Tilsett rødvin, rødvinseddik, laurbærblad, stjerneanis, fiskesaus og soyasaus. Kvern litt svart pepper over og tilsett en klype maldonsalt.
- PS. Vil du ha retten helt vegetarisk, erstatt fiskesaus med soyasaus.
- Sett kjelen inn i forvarmet ovn på 210 grader varmluft i 35 minutter.
- Når kålen er i ovnen skrell poteter og sellerirot. Kutt i terninger og kok til alt er mørt.
- I en tørr og varm panne, rist mandlene. Pass på at du ikke brenner de. Når de begynner å knitre litt og sprekke i skallet, da de av varmen og avkjøl. Når de er kalde, grovhakk de.
- Mos jevnt med fløte og smør. Smak til med salt.
- Når kålen har stått i ovnen i 35 minutter, stikk den med en kakenål for å sjekke at den er mør. Hvis den ikke er helt mør, la den stå i litt til og sjekk jevnt til den er mør.
- Når kålen er klar, server med potet og sellerimos, myk løk, sjysaus og strø over med rikelig med mandler.
- Sjysausen kan på egenhånd være litt syrlig, men sødmen i både kålen og mosen vil balansere dette.
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook