Søk
Close this search box.

Jordskokksuppe med jordskokkchips

Del oppskriften

Jordskokksuppe er en av vårens høydepunkt her i huset! Vi sirkler jevnlig åkern og sjekker om tæla har gått…

Jordskokk er en flerårig plante i kurvplantefamilien og nær slektning av solsikka. Noen sorter får solsikkelikende blomster. Jordskokken er sesong nå og om høsten! Vi tar som regel opp jordskokken om våren når tæla har gått, for å ha en avling å glede oss til etter en lang mørk vinter. Jordskokken er kanskje den enkleste planta å dyrke. Sett en knoll eller to og du har antakeligvis jordskokk for alltid. Vær obs på at den sprer seg lett og med stor entusiasme.

Jordskokken er rik på magnesium, kalsium, jern og inulin, samt litt C- vitamin. Jeg synes jordskokk er helt fantastisk, med en spesiell litt nøtteaktig og noen ganger litt røykaktig smak, ypperlig i suppe, puré, chips, bakt i ovnen, i gryter mm.

-Tilhørende oppskrifter -

surdeig_0001_surdeigsdeig

Jordskokksuppe med jordskokkchips

0.0 from 0 votes
Recipe by Maud Astrid Amundsen
Porsjoner

2

Prepp tid

30

minutter

Ingredienser

  • 500 g jordskokk + 2-3 medium store jordskokk til chips

  • 500 g poteter

  • 1 stk gul løk

  • 1 stk stort hvitløksfedd

  • 4 dl melk

  • 1 ts sitronsaft

  • 50 g økologisk bacon eller spekeskinke

  • kverna svart pepper

  • salt

Fremgangsmåte

  • Skrell poteter og kutt i passe snå biter, ca. 2x2 cm. Ha i en stor kjele og dekk med vann.
  • OBS: jordskokk som potet liker ikke okygen når den er skrelt og oksiderer raskt, oppbevar derfor skrelt jordskokk i vann. Legg til side 2-3 hele jordskokk til chips. Hvis jordskokken er fersk og sprø, trenger du ikke skrelle den, bare vask godt og skrubb med grønnsaksbørste. Hvis de er blitt litt trevlete og skallet er læraktig, kan du skrelle jordskokken. Del i passende biter og ha i kjelen med potetene.
  • Kok opp poteter og jordskokk.
  • Kok i ti minutter og, tilsett løk kuttet i grove biter. Kok videre til alt er mørt
  • Mens det koker, sprøstek bacon eller spekeskinke.
  • Vask resterende jordskokk godt, og skjær de med mandolin (eller skarp kniv) i tynne skiver, ca. 1mm. Vend forsiktig eller pensle med litt solsikkeolje, legg på bakebrett, strø over litt salt og stek i et par minutter på 200 grader varmluft. Følg med, de blir fort svidd! Legg de på tørkepapir når de er ferdige for å trekke vekk eventuelt overflødig olje.
  • Når jordskokk og potetene er møre, hell av mesteparten av vannet, men bevar litt kokevann, ca.5 desiliter. Tilsett melk og kjør til jevn puré i blender eller med stavmikser.
  • Tilsett stronsaft og smak til med salt.
  • Server med sprøstekt bacon/spekeskinke, jordskokkchips og kanskje nybakt surdeigsfoccacia? For vegetar alternativ dropp bacon/ spekeskinke og lag litt ekstra chips!

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.