Søk
Close this search box.

Geit, potet og aubergingrateng

Del oppskriften

Geit er det mest spiste kjøttet i verden, i Norge destrueres det i hovedsak istedenfor å bli mat. Per 2017 ble 31 000 kje kastet. Bukkekillinger slås i hjel når de er nyfødt da de ikke kan brukes i melkeproduksjon. Da de ikke slaktets i matproduksjonen regnes heller ikke dette som matsvinn!

Geitekjøtt er bærekraftig, blant annet fordi geiter spiser all mulig vegetasjon som vi ikke kan fordøye. Geita bidrar til å vedlikeholde kulturlandskapet og omsetter ufordøyelig buskas til mat vi kan spise i melk og kjøtt. Kje er nydelig kjøtt, mildere enn lam og utrolig delikat. Nordmenn har ikke lengre en tradisjon for å spise geitekjøtt. Geitekjøttdeig fra voksen melkegeit kan fint erstatte lammekjøttdeig smaksmessig. Heldigvis er det noe mer fokus på denne fantastiske råvaren, og det er blitt lettere som forbrukere å få tak i på noen nisjebutikker, gårdsutsalg og REKO- ringer.

Anbefaler å servere denne retten med surdeigsfoccacia så du kan moppe opp all sausen! Samt med tzatziki. Oppskrift på foccacia finner du her:

 

Gratengen er også like god kald eller varm til lunsj dagen etter!

PS: husk å lese hele oppskriften først, for her er det ting du kan gjøre samtidig.

-Tilhørende oppskrifter -

surdeig_0001_surdeigsdeig

Geit, potet og aubergingrateng

0.0 from 0 votes
Recipe by Maud Astrid Amundsen
Porsjoner

6

Prepp tid

70

minutter
Steketid

45

minutter

Ingredienser

  • Geit, potet og aubergingrateng
  • 800 g kjøttdeig av geit

  • 2 stk aubergin

  • 2 stk store poteter

  • 1 stk stor gul løk

  • 4 stk hvitløksfedd

  • 800 ml hermetisk tomat

  • 3 ts tørka oregano

  • 1 ts tørka timian

  • 1 ts tørka rosmarin

  • 2 ss olivenolje

  • 50-100 g parmesan (eller annen ost)

  • 5-6 dl vann

  • uraffinert fint salt

  • svart pepper

  • Tzatziki
  • 2 dl labneh (se egen oppskrift)

  • 1 dl yoghurt

  • 2 stk hvitløksfedd

  • 1/3 agurk

  • finrevet skall fra en halv økologisk sitron

  • himalayasalt

  • svart peper

Fremgangsmåte

  • Skjær auberginen i ca 1 cm tykke skiver på langs og strø over med godt med salt. La de ligge på et stekebrett i en halvtime før du snur de og salter godt andre siden og lar den ligge i en halvtime til. (Du MÅ ikke gjøre dette få auberginen til å «gråte eller svette» som det kalles, men siden sausen uansett bør stå å putre en stund vil jeg anbefale prosessen for best mulig resultat. Grunnen til at man gjør det er å trekke ut væske og bitterstoffer fra auberginen)
  • Mens auberginen ligger med salt. Ha olivenolje i en stor oppvarmet kjele, brun kjøttdeigen.
  • Skrell og finhakk løk og hvitløk, å ha i kjøttdeigen og stek i ca. ti minutter til løken er myk.
  • Tilsett så tomat. Skyll boksene med vannet og ha i sausen, så det ikke blir noe svinn. Ha i oregano, rosmarin, timian og ca. 1 ts salt. La det småkoke i en times tid (eller lengre).
  • Lag tzatzik: Bland labneh og yoghurt (evtentuelt bruk bare yoghurt. Finhakk hvitløken (du kan eventuelt bruke en teskje med ramsløk puré om du har det istedenfor hvitløk). Riv agurken på et fint rivjern. (Bruker du blanding av labneh og yoghurt, tar du med væsken fra agurken – bruker du bare yoghurt, klem av væsken fra agurken hvis ikke blir tzatzikien din veldig tynn). Bland alle ingrediensene sammen og smak til med salt og pepper.
  • Skrell potetene og skjær de med mandolin (eventuelt en veldig skarp kniv) i papirtynne skiver.
  • Skyll auberginskivene for overflødig salt. Grill de på hver side til de får jevne og fine grillmerker, eventuelt stek gyldne i panne.
  • Smak til sausen med salt og pepper når den har kokt en times tid.
  • Ha et lag saus i bunn av en ildfastform på ca. 20x30cm. så et lag auberginskiver, litt salt, et lag potetskiver, et lag saus, et lag auberginskiver, litt salt, et lag potetskiver, et lag saus og topp med potetskiver og dekk med revet parmesan (eller øvrig ost).
  • Stek på 200 grader i ca. 45 minutter til osten er sprø.
  • Server med tzatziki og surdeigs- foccacia.

Notater

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

-Nye oppskrifter -

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.