Rabarbra bør nytes i sesong. Hva med å prøve en karamelisert rabarbra smuldrepai som du serverer lun med en god vaniljeis? I denne oppskriften bruker vi også litt ingefær, som gir en fin dybde og varme.
Da jeg var liten fikk vi vite at man ikke kunne spise rabarbra etter St. Hans. Dette er en myte! Greia er at eldre rabarbra stilker blir trevlete jo eldre de blir og de har et høyere innhold av oksalsyre (som er noe vi ikke skal ha i oss store mengder av). Unge skudd vil til enhver tid være mindre trevlete og har lavere innhold av oksalsyre, også etter St. Hans! Så tipset er egentlig å høste rabarbraen oftere, ikke la stilkene bli kjempestore, for bedre råvare!
Rabarbra er kalorifattig og rik på vitamin A, B og C, kalsium, jern, kalium og magesium og har vært brukt som medisinplante i tusenvis av år. Rabarbra er flerårig og et sikkert vårtegn!
PS: For en glutenfri versjon kan du bytte ut speltmelet med mandelmel!
-Tilhørende oppskrifter -
Rabarbragin med rabarbrasirup
Rabarbra smuldrepai
20
minutter20
minutter40
minutesIngredienser
- Rabarbrafyll
600 g rabarbra
1 dl + 1 ss kokosblomtsukker
20 g smør
2 dl eplejuice
1 ts malt ingefær
- Topping
2 dl havregryn
1 dl sikta speltmelt
2 dl mandler
1 ss kokosblomstsukker
50 g smør
en klype maldonsalt
Fremgangsmåte
- Skrell* rabarbra og del i staver på ca. 5 cm. lengde.
- Rabarbrafyll: Smelt 20 g smør i en stor panne, når smøret er smeltet tilsett 1 dl eplejuice,1 dl kokosblomstsukker, ingefær og kok opp. Når blandingen begynner å boble, ha i rabarbrastavene. Stek på medium varme til de er myke og væsken er karamelisert. Snu minst en gang.
- Topping: Grovhakk mandlene. Smelt smøret ( 50g) og bland godt inn i mel, havregryn, mandler og salt.
- Legg rabarbraen i en paiform stø over 1 ss kokosblomstsukker og ha så det tørre på toppen.
- Stek i forvarmet ovn på 200 grader varmluft i 20 minutter, eller til toppingen er gylden.
- Server lun med vaniljeis!
Notater
- *Ikke kast rabarbraskallet! Spar det og lag rabarbragin eller rabarbrasirup! Se egen oppskrift.
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook