Søk
Close this search box.

Mandler

(Prunus amygdalus)

Gruppe_Korn_0004_Mandler.jpg

Mandeltreet er opprinnelig fra Iran, og har spredd seg rundt Middelhavsområdet fra Syria og Tyrkia til India og Pakistan. En mandel er teknisk sett ikke en nøtt, men en steinfrukt og mandelen er kjernen. Mandeltreet er en av de eldste dyrkede frukt trærne vi kjenner til. Det finnes bitter mandel og søtmandel. Dyrket mandel er sporet tilbake til tidlig bronsealder, 3000- 2000 f.k. (1) , og er blant annet funnet  i Tutankhamons grav, 1325 f.k. (2)

Mandler brukes til blant annet olje, mel, mandelmelk og konsumeres hele. Mandler en god kilde til sunt fett, proteiner, B vitaminer, E vitamin, niacin, kalsium, kobber, jern, magnesium, mangan, fosfor og sink. (3)

En klinisk studie gjennomført i USA I 2016, viste at jevnlig inntak av mandler kunne redusere risikoen for hjertesykdommen  ved å senke LDL kolesterolet. (4)

Mandler

Næringsinnhold per 100 gram (5)

Water

5

g

KJ

2485

kJ

Kcal

601

kcal

Fat

52.1

g

Saturated fatty acids

4

g

C16:0

3.2

g

C18:0

0.85

g

Cis-mono unsaturated fatty acids

31.4

g

Cis-poly unsaturated fatty acids

11.4

g

Cis-poly unsaturated fatty acids, n-6

11.36

g

Carbohydrate, glycemic

6.6

g

Mono+Di saccharides

6.6

g

Dietary fibre

10.6

g

Protein

21.2

g

Vitamin E

23.4

alfa-TE

Thiamin

0.14

mg

Riboflavin

0.94

mg

Niacin

1.9

mg

Vitamin B6

0.13

mg

Folate

76

µg

Vitamin C

1

mg

Calcium

260

mg

Iron

3.4

mg

Sodium

1

mg

Potassium

745

mg

Magnesium

260

mg

Zinc

3.3

mg

Selenium

2

µg

Copper

1

mg

Phosphorus

475

mg

Kilder

1. Zohary, Daniel; Maria Hopf (2000). Domestication of plants in the old world: the origin and spread of cultivated plants in West Asia, Europe, and the Nile Valley. Oxford University Press. p. 186. ISBN 0-19-850356-3.

2. G. Ladizinsky (1999). “On the origin of almond”. Genetic Resources and Crop Evolution. 46 (2): 143–147. doi:10.1023/A:1008690409554.

3. https://eol.org/pages/231567/articles

4. Musa-Veloso, Kathy; Paulionis, Lina; Poon, Theresa; Lee, Han Youl (16 August 2016). “The effects of almond consumption on fasting blood lipid levels: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials”. Journal of Nutritional Science. 5: e34. doi:10.1017/jns.2016.19ISSN 2048-6790PMC 5048189PMID 27752301.