Søk
Close this search box.

Rips

(Ribes rubrum)

reinmat_bær_0000_Rips.jpg

Rips er harføre busker som du er en av de vanligste bærbuskene i norske hager. Trolig ble rips omtalt første gang i en urtebok fra 1547 i Norden. Det finnes også villrips av forskjellige typer over hele Norden. På 1700- tallet var ripsen viden kjent for sine gode egenskaper som råstoff for vin. (1)

Rips inneholder rikelig med vitamin C, kalium, kalsium og magnesium. (2)

Egner seg ypperlig til saft, vin, dessert, tørking og sylting.

Rips

Næringsinnhold per 100 gram (2)

Vann

81

g

KJ

223

kJ

Kcal

53

kcal

Fett

1,2

g

Mettede fettsyrer

0,3

g

Cis-enumettede fettsyrer

0,2

g

Cis-flerumettede fettsyrer

0,6

g

Omega-3

0,29

g

Omega-6

0,44

g

Karbohydrat

6,9

g

Mono- og disakkarider

6,9

g

Kostfiber

5,1

g

Protein

1,2

g

Vitamin A

1

RAE

Beta-karoten

18

µg

Vitamin E

1

alfa-TE

Tiamin

0,01

mg

Riboflavin

0,01

mg

Niacin

0,4

mg

Vitamin B6

0,06

mg

Folat

7

µg

Vitamin C

27

mg

Kalsium

50

mg

Jern

0,7

mg

Natrium

1

mg

Kalium

294

mg

Magnesium

15

mg

Sink

0,2

mg

Kopper

0,1

mg

Fosfor

53

mg

Kilder

1. «Kjøkkenhagen» av Kirsty Mckinnon