Linser er ettårige planter i erteblomstfamilien og kommer i mange forskjellige farger, vi kjenner kanskje best til de røde og de grønne, men de finnes også i svart og gul. Linser er en genial og enkel råvare som nordmenn, sakte men sikkert får øynene opp for!
Det er noe forskjell i næringsinnhold, i de forskjellige typene men ikke svært store forskjeller. Alle linser er en svært god kilde til protein, kostfiber. Kokte linser innholder masse folat, mangan, jern, fosfor, B- vitaminer, kobber, sink og magnesium. Linser inneholder store mengder sakte fordøyelig stivelse og lav glykemisk indeks som gjør det bra særlig bra for diabetikere å spise linser. (1)
Alle linsetypene har kortere koketid enn for eksempel bønner og erter og trenger ikke bløtlegging på forhånd, de bør imidlertid skylles god før koking. De skylles for å minske skumming ved koking og for å renses for eventuelle urenheter.
Linser antas å være en av de eldste dyrkede avlingene menneske har dyrka, helt tilbake til Mesopotamia 7000- 5000 år fvt. De største produsentene av linser i dag er Canada og India. Linser er billig og næringsrikt og brukes mye som et fast innslag i kosthold verden over, sørlig sør- vest Asia og Midtøsten. (1)
Næringsinnhold per 100 gram tørka røde linser (2)
Vann | 8 | g |
KJ | 1462 | kJ |
Kcal | 346 | kcal |
Fett | 2,2 | g |
Mettede fettsyrer | 0,4 | g |
Cis-enumettede fettsyrer | 0,5 | g |
Cis-flerumettede fettsyrer | 1,1 | g |
Omega-3 | 0,25 | g |
Omega-6 | 0,89 | g |
Karbohydrat | 52,3 | g |
Stivelse | 47,6 | g |
Kostfiber | 10,8 | g |
Protein | 23,9 | g |
Vitamin A | 3 | RAE |
Beta-karoten | 35 | µg |
Tiamin | 0,51 | mg |
Riboflavin | 0,11 | mg |
Niacin | 1,5 | mg |
Vitamin B6 | 0,4 | mg |
Folat | 204 | µg |
Vitamin C | 2 | mg |
Kalsium | 48 | mg |
Jern | 7,4 | mg |
Natrium | 7 | mg |
Kalium | 668 | mg |
Magnesium | 59 | mg |
Sink | 3,6 | mg |
Kopper | 1,3 | mg |
Fosfor | 294 | mg |
Næringsinnhold per 100 g tørka grønne linser (2)
Vann | 11 | g |
KJ | 1297 | kJ |
Kcal | 307 | kcal |
Fett | 2 | g |
Mettede fettsyrer | 0,2 | g |
Cis-enumettede fettsyrer | 0,3 | g |
Cis-flerumettede fettsyrer | 0,8 | g |
Omega-3 | 0,17 | g |
Omega-6 | 0,62 | g |
Karbohydrat | 41,6 | g |
Stivelse | 40,5 | g |
Mono- og disakkarider | 1,1 | g |
Kostfiber | 11,2 | g |
Protein | 25,1 | g |
Vitamin A | 5 | RAE |
Beta-karoten | 60 | µg |
Vitamin E | 0,3 | alfa-TE |
Tiamin | 0,41 | mg |
Riboflavin | 0,27 | mg |
Niacin | 2,2 | mg |
Vitamin B6 | 0,93 | mg |
Folat | 110 | µg |
Kalsium | 71 | mg |
Jern | 11,1 | mg |
Natrium | 12 | mg |
Kalium | 940 | mg |
Magnesium | 110 | mg |
Sink | 3,9 | mg |
Selen | 105 | µg |
Kopper | 1,02 | mg |
Fosfor | 350 | mg |
Jod | 5,7 | µg |