Hvitløk har i lange tider vært brukt til behandling I folkemedisinen. Tekster skrevet på sanskrit dokumenterer bruk av hvitløk for omkring 5000 år siden, mens kineserne har anvendt den i minst 3000 år. Skriftene som kalles Papyrus Ebers fra omkring 1550 f.Kr. nevner hvitløk som et effektivt middel ved mange ulike plager, som for eksempel høyt blodtrykk, hodepine, bitt, innvollsorm og svulster. (1)
Hippokrates (ca. 460-377 f. Kr.), Aristoteles (384-322 f. Kr.) og Plinius (23-79 e. Kr.) angir en rekke terapeutiske bruksområder for hvitløk. Generelt har hvitløk vært brukt over hele verden til å behandle så ulike plager som hoste, tannpine, øreverk, flass, høyt blodtrykk, arteriosklerose, hysteri, diaré, dysenteri, difteri og en rekke andre sykdommer. (2)
Hvitløkens fantastiske antibakterielle egenskaper ble påvist av Louis Pasteur i 1858. Albert Schweitzer (1875-1965) brukte hvitløk til behandling av amøbedysenteri i Afrika, og både under første og andre verdenskrig reddet hvitløken tusenvis av liv ved å beskytte sår mot infeksjoner. Når det ikke fantes andre antiseptiske stoffer, ble sårene påsmurt knust hvitløk og bandasjert. Da andre verdenskrig brøt ut var penicillinet oppdaget, men i Russland var det ikke nok penicillin til alle og da ble det brukt hvitløk i stedet. Derfor ble hvitløk kalt for russisk penicillin. I tillegg til å være et antiseptisk middel på sår, ble hvitløk brukt til beskyttelse mot koldbrann. (3)
Hvitløk kan benyttes ved følgende helseplager: Høyt blodtrykk, høye verdier av kolesterol og triglyserider, forkalkning i arteriene, sammenklumping av blodplater, hjerteproblemer, hjerneslag, Raynauds sykdom, dårlig fordøyelse, infeksjoner i mage- og tarmsystemet, mye tarmgass, kvalme, diaré, dysenteri, kolikk, leversykdommer, Candida albicans, betennelser i munnen, innvollsorm og diabetes. Ellers kan hvitløk brukes ved svekket immunforsvar, sår hals, hoste, forkjølelse, influensa, katarrer, bronkitt, kikhoste, astma, brystinfeksjoner, virusinfeksjoner, inklusive poliomyelitt, lungebetennelse og andre betennelser, tuberkulose, tyfus, kolera, øreverk, munnsår, herpes, urinveisinfeksjoner, hiv-infeksjon, kreft, fotsopp, fotvorter, ringorm, trøske, sår, byller, frostknuter, forbrenninger, verkende ledd, revmatisme, forstuinger, insektstikk og -bitt, tannpine, høydesyke, nikotinavhengighet, feber, Alzheimers sykdom, hårtap og nervesmerter. (4)
Hvitløkens egenskaper og vrikning: Antiseptisk, bakteriehemmende, virushemmende, sopphemmende, antioksidant, blodsukkersenkende, kolesterolregulerende, blodåreutvidende, styrker kapillærårenes vegger, blodtrykksregulerende, blodfortynnende, kretsløpsstimulerende, antikoagulerende, hindrer sammenklebing av blodplater og dermed forebyggende mot hjertekarsykdommer, blodpropp og slag. Dessuten virker hvitløk appetittvekkende, fordøyelsesfremmende ved å stimulere utskillelsen av fordøyelsesvæsker, hemmer gjæring i tarmene, magestyrkende, fjerner innvollsparasitter, krampeløsende, slimløsende, hostedempende, antiastmatisk, urindrivende, svettedrivende, febersenkende, svulsthemmende og hudirriterende. (5)
Næringsinnhold per 100 gram (6)
Vann | 64 | g |
KJ | 450 | kJ |
Kcal | 106 | kcal |
Fett | 0,6 | g |
Mettede fettsyrer | 0,1 | g |
Cis-flerumettede fettsyrer | 0,3 | g |
Omega-3 | 0,02 | g |
Omega-6 | 0,23 | g |
Karbohydrat | 16,3 | g |
Stivelse | 14,7 | g |
Mono- og disakkarider | 1,6 | g |
Kostfiber | 2,1 | g |
Protein | 7,9 | g |
Tiamin | 0,13 | mg |
Riboflavin | 0,03 | mg |
Niacin | 0,3 | mg |
Vitamin B6 | 0,38 | mg |
Folat | 5 | µg |
Vitamin C | 17 | mg |
Kalsium | 19 | mg |
Jern | 1,9 | mg |
Natrium | 4 | mg |
Kalium | 620 | mg |
Magnesium | 25 | mg |
Sink | 1 | mg |
Selen | 2 | µg |
Kopper | 0,06 | mg |
Fosfor | 170 | mg |
Jod | 2,7 | µg |
1. http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/alli_sat.htm
2. http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/alli_cep.htm
3. http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/alli_cep.htm
4. http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/alli_cep.htm
5. http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/alli_sat.htm