Sambal oelek er en av mine favoritt smakstillsetninger å ha tilgjengelig. Litt sambal oelek kan piffe opp hva som helst. Du kan bruke det som smakstilsetning, marinade, krydder og tilbehør! Det er en strålende måte å konservere chili på dersom du dyrker selv og har stor avlig. Sambal oelek holder i månedsvis i kjøleskapet.
Nå om dagen kan man få kjøpt sambal oelek på de fleste daglivarebutikker. Det er imidlertid, som alt annet så mye bedre å lage selv, slik at du har kontroll hva den inneholder – som faktsik kun skal være tre ingredienser! I tillegg er det super lett og raskt å lage.
Styrken på sambalen kommer an på hvor sterke chili du bruker, jeg bruker vanligvis hele chili med frø, men dersom du vil ha den mildere kan du selvsagt fjerne frøa.
Sambal oelek er opprinnelig fra Indonesia og kan også blant annet inneholde lime, hvitløk, sitrongress i tillegg til chili. Sambal kommer fra javanesiske ordet sambel som er definert som chili paste eller relish. Sambal kan være enhver smaktilsetning/ krydder hvor chili er hovedingrediensen. (se https://www.bonappetit.com/story/what-is-sambal )
Sambal oelek
10
minutterIngredienser
200 g rød chili
2 ts uraffinert fint salt
1,5- 2 dl eplesideredikk
Fremgangsmåte
- Grovhakk chili. Dersom du ikke ønsker den sterk kan du fjerne frøene.
- Kjør alt i blender til det er en grov paste. (Eventuelt bruk en morter) Hvis den virker veldig tørr kan du ha i litt ekstra eddik.
- Oppbevar på glass. Holder i månedsvis i kjøleskap.
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook