Mjødurt er en av våre sommerfavoritter. Den er vakker og lukter helt fantastisk, i tilegg smaker den godt og den har en rekke fordelaktige egenskaper. Mjødurt kan blant annet være godt for revmatikere, ved fordøyelsesplager og er naturlig smertestillende.
Mjødurt inneholder blant annet C- vitamin og salisylsyre. Mjødurt var viktig i utviklingen av aspirin. Men, det er greit å merke seg at salisylsyre kan virke blodfortynnende og bør brukes med forsiktighet av folk som allerede går på blodfortynnende medisiner.
Mjødurt kan brukes frisk som pynt eller topping, til te eller til å infusere melkeblanding til iskrem, fromasj, pana cotta osv.
[Reklame] T- skjeene er fra Øyo sin Bris serie i kobber.
Mjødurt Créme Brûlée
4
15
minutter4-24
timer40
minutterIngredienser
3 dl fløte
3 dl melk
5 eggeplommer
1,5 ss uraffinert rørsukker
ca. 15 g ferske mjødurtblomster eller 5 g tørka
Fremgangsmåte
- Hvis du bruker friske blomster: Rens blomstene og pass på at det ikke er noen insekter på de. Bland melk og fløte med mjødurtblomster og la det infusere kaldt i minst 4 timer, men gjerne over natta. Hvis du bruker tørka mjødurt se merknad *
- Varm forsiktig opp fløte, melk, sukker og mjødurt.
- Avkjøl litt før du pisker inn eggeplommene.
- Sil blandingen og fordel på fire like ildfaste porsjonsformer.
- Stek i ovn forvarma til 150 grader, i vannbad i ca. 40 minutter eller til creme bruléen er relativt fast på midten.
- Avkjøl. Når de er avkjølt strø over ca. 1 ts sukker per form og smelt sukkeret forsiktig med en gassbrenner.
Notater
- PS: Hvis du lager de før du skal servere, ikke strø over sukker for karamellisering før du skal servere, så karamellen ikke smelter.
- * Tørka mjødurt er mer potent, og det er etter min mening tilstrekkelig å kun varm-infusere mjødurten i melkeblandingen. Altså: Varm opp fløte, melk, sukker og mjødurt (det skal ikke koke). La det trekke på veldig lav varme i 15- 20 minutter. Pisk inne eggeplommer og sil blandingen igjennom en finmasket sil.
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook