Sprø og more-ish honninggranola med røssyng! Perfekt som topping på frokost yoghurten, eller kanskje topping til en bær- dessert, eller som snacks. Røsslyngen gir lett floral bitterhet og gjør granolaen ekstra god.
Granolaen er veldig lett å lage og holder lenge oppbevart i tett boks eller glass – for at sprøheten ivaretas.
Hvis du passer på at du bruker havregryn som er garantert glutenfrie, er dette en glutenfri granola.
Røsslyng er en flerårig liten plante i lyngfamilien og kåret til Norges nasjonalblomst!
På urtekilden.no kan du lese røsslyng er «Antiseptisk, mildt beroligende, krampeløsende, søvndyssende, astringerende (sammentrekkende), urindrivende, rensende på urinveiene og svakt svettedrivende.» … «Røsslyng er et eldgammelt middel mot urinveisproblemer. Den er god mot betennelser i uringangene, mot prostataplager og ved nyre- eller blærestein. Urinveiene desinfiseres, mens urinproduksjonen økes litt. Te av røsslyngblomster har også en gunstig virkning ved mage- og tarmkatarr, og ved diaré.» Røsslyng kan også brukes ved revmatiske plager og for innsovningsproblemer. (1)
Vi tørker røsslyng og plukker av blomstene når den er helt tørr. Det gjør ikke noe at du får med litt grønt, men ikke for mye da det kan bli veldig bittert. Røsslyng smaker ikke så mye i seg selv, men er vakker som kakepynt og å strø over granolaen eller fin å lage te av til å hjelpe på en av mange plager nevnt over.
1) https://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/call_vul.htm
Honninggranola med røsslyng
10
minutter1
timeIngredienser
300 g havregryn
100 g mandler
100 g honning
1 ss kokosblomstsukker*
25 g smør
1 dl eplejuice
2 ss tørka røsslyngblomster
1 klype maldonsalt
Fremgangsmåte
- Smelt smør, honning, kokosblomstsukker og eplejuice sammen på medium varme i en liten kjele til alt er oppløst og jevnt blandet.
- Grovhakk mandler.
- Vend smørblandingen inn i havregryn og mandler.
- Spre jevnt utover et stekebrett og strø over ei klype maldonsalt.
- Stekes i 1 time på 150°C varmluft. Hvert 15. minutt åpner du ovnen og rører litt rundt. Dette er både for å slippe ut damp og for at granolaen stekes jevnest mulig.
- Avkjøl helt (den blir ikke skikkelig sprø før den er helt kald) og strø over røsslyng. Oppbevar på tett boks eller glass.
Notater
- Tips: For en laktosefri versjon kan du bytte ut smøret med olivenolje.
- * Kokosblomstsukker har naturlig maltet smak som tilfører granola'n noe mer enn bare honning eller rørsukker. Du kan selvfølgelig kun bruke honning om du ønsker eller om du ikke har kokosblomstsukker.
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook