Bidos er samenes tradisjonelle rett til fest og feiring. Bare i tilfelle du ikke har fått det med deg, 6. februar er samefolkets dag. Læhkoeh biejjine – Vuorbbe biejvijn – Lihkku beivviin!
Bidos er en superenkel og veldig smakfull rett, som kommer i flere variasjoner og alle har selvfølgelig den beste varianten. Noen tilsetter sin bidos løk, pepper, andre rotgrønnsaker enn gulrot og potet, noen jevner ikke med mel osv.
Min sprø vri har vært å tilsette litt tørka tyttebær, da det gir litt syre til retten som gjør den enda bedre etter min mening. Det er tross alt ikke uvanlig å servere tyttebærsyltetøy til bidos, så føler at denne vrien ikke er helt på bærtur. Det er selvfølgelig valgfritt og kan sløyfes.
Bidos
4
35
minutterIngredienser
250 g reinsdyrskav
800 g poteter
400 g gulerot
3 ss sikta speltmel
1 dl tørka tyttebær
1,5 l vann eller reinsdyrkraft
smør
pepper
uraffinert fint salt
Fremgangsmåte
- Skrell potetene og kutt de i terninger på ca. 1x1 cm. Ha de i vann, så de ikke blir misfarga.
- Brun reinsdyrkjøttet i en god klatt med smør i en varm stor gryte.
- Når kjøttet er bruna, tilsett melet og rør godt rundt og tilsett poteter og vann/ kraft. Hvis di bruker vann, bruk gjerne vannet du har harr potetene i, for å få med potetstivelsen som siver ut i vannet og bidrar til å jevne suppa.
- Kok opp og la det småkoke i 10 minutter.
- Kutt gulrot i terninger på ca. 1x1 cm. Ha i suppa, småkok i 5 minutter. Smak til med salt, pepper og ha i tyttebæra. La det småkoke til poteter og gulrot er møre.
- Server for eksempel med flatbrød eller ghákku (tradisjonelt samisk tynnbrød som stekes på bål eller takke, ofte smaksatt med karve eller liknende)
Liker du denne oppskriften?
Følg @ReinMat på Pinterest
Har du prøvd denne oppskriften?
Follow us on Facebook