Søk
Close this search box.

Leverpostei

Del oppskriften

Leverpostei er en av mine absolutt favoritt pålegg! Jeg elsker leverpostei, av alle typer lever. Denne leverposteien har masse gode lag med smaker. Du kan bruke den i selskap på kanapeer eller buffet, eller ha den på brødskiva i matpakka. Den er perfekt servert lun til søndagsbrunsj eller som et måltid i seg sjøl på godt brød, med kanskje litt sopp, bacon, sylta løk og agurk.

Lever er kjempesunt, magert og proteinrikt! Proppfullt av gode greier vi trenger, masse jern, fosfor, sink, selen, A, B og C vitamin. Leverpostei er en god og enkel måte å spise lever.

Nå om dagen er leverposteien du får kjøpt i vanlige dagligvarebutikker ultraprosessert. De inneholder som regel såkalt leverpostei under 1/3 lever, ellers for det meste vann og fyllstoff. I Mills sin bacon postei er det ca. 35% lever og bacon, i tillegg er det litt eggeplomme, løk og krydder – legger du godvilja til er det 45% råvarer i posteien. Resterende 55% av posteien er fyllstoffer…  Barnas leverpostei pleide å inneholde under 10 ingredienser, nå 22, blant annet sukker og karragenan. Selv i de bedre leverposteiene er det ofte kun 30-40 % lever.

Når du lager din egen leverpostei har du kontroll på hva den inneholder, du veit den faktisk inneholder hovedsakelig lever og ingen unødvendige fyllstoffer, konserveringsstoffer, enorme mengder salt og sukker, unødvendig og feil fett osv.

Denne oppskrifta er stor, så du kan fryse ned å ha et lite lager på lur. Vil du lage mindre, kan du selvsagt dele oppskrifta på to.

Til denne oppskriften trenger du en kjøttkvern.

Leverpostei

0.0 from 0 votes
Recipe by Maud Astrid Amundsen

Ingredienser

  • 2 hele svinelever

  • 200 g smør

  • 4 dl sikta speltmel

  • 5 egg

  • 3 store løk

  • 3 ss grovhakka hvitløk

  • 2 liter melk

  • 1 ss hel svart pepper

  • 1 ss hel rosépepper

  • 1 ss hel grønn pepper

  • 1 ss tørka timian

  • 1 ss tørka oregano

  • 2 ss finhakka fersk rosmarin

  • 6 ss Dijon sennep

  • 2 ss urafinert fint salt

Fremgangsmåte

  • Varm opp en stor kjele og når kjelen er varm tilsett smør. Når smøret er smelta, pisk inn mel til en glatt jevning. Tilsett melka, gjerne en halv liter om gangen, så lar du sausen komme til kokepunktet før du tilsetter en halv liter til osv. La sausen små koke i 15- 20 minutter. Pass på at det ikke er for varmt så sausen svir seg. Ha i sennep og smak til med salt. Sett sausen til avkjøling.
  • Rens leveren ved å skjære bort senefester og eventuelt hinner.* Skjær leveren i grove biter.
  • Kjør lever, løk og hvitløk gjennom i en kjøkkenmaskin (bruk minste standard hullskive) til en jevn masse.
  • I en tørr panne, rist pepper. Knus de fint med morter.
  • Pisk egga inn i den hvite sausen når den er litt avkjølt. Vend sausen inn i levermassen.
  • Rør inn timian, oregano, rosmarin, pepper og salt til alt er en jevn grøt.
  • Fordel røra på 15 former av 450 ml, det skal være et par centimeter til toppen av forma. Stek i ovn i en time på 180 grader med damp/vannbad. Enten har du vann i bunn av stekebrettet som leverposteien står i, eller så har du en form i med vann i bunn av stekeovnen.
  • Avkjøl helt før du fryser ned.

Notater

  • *Avskjæret er perfekt å steke som godis til hund eller katt.

Har du prøvd denne oppskriften?

Tægg @rein.mat på Instagram og hæsjtægg oss #reinmat

Liker du denne oppskriften?

Følg @ReinMat på Pinterest

Har du prøvd denne oppskriften?

Follow us on Facebook

Hei, jeg heter

Maud Astrid...

Grunnprinsippene mine er mest mulig økologisk og biodynamisk mat, god dyrevelferd,
mindre kjøtt av bedre kvalitet, råvarer i sesong, hele råvarer, flere plantebaserte måltider,
mest mulig kortreist og lokale råvarer, ingen unødvendige tilsetningsstoffer,
minimal bruk av salt og raffinert sukker og helst null matsvinn!

Takk for at du besøker siden min.
Håper du finner en oppskrift du vil prøve.