Tunbalderbrå – også kjent som Nordens ananas er en undervurdert sjarmerende plante. Planten blomster på sommer og tidlig høst. Vi får alltid gårdsplassen full av tunbalderbrå og den er ganske hardfør når det kommer til å bli både kjørt over og tråkka på.
Planten blomstrer kun med knopp – uten blomsterblader, i fare for å forklare det utrolig ubotanisk.
Den lukter utrolig godt og smaken minner om ananas og kamille.
Tunbalderbrå kan brukes på samme måte som kamille, men har ikke like betennelsesdempende egenskaper. (1)
Tunbalderbrå kan tørkes og brukes som te, blomsterknoppene kan spises eller du kan bruke de til å infusere for eksempel melk/ fløte eller kokosmelk til desserter som iskrem, panna cotta, ostkaker osv.
På urtekilden.no kan du lese:
«På samme måte som kamilleblomster, kan blomstene av tunbalderbrå gi en relativt velsmakende te som er brukbar til å roe en nervøs mage og til å avhjelpe halsbrann, fordøyelseskramper og gassdannelse etter at man har inntatt dårlig mat eller en lite heldig matkombinasjon. Urten kan også brukes ved plager i åndedrettssystemet, som forkjølelse og influensa. Omslag med planten, eller et uttrekk av planten i vann eller olje, kan påføres utvortes som et lindrende og betennelseshemmende middel ved sår, insektstikk, kløe, hudbetennelser, solbrenthet og tilsvarende plager. Man kan også gurgle seg med en sterk urtete av tunbalderbrå ved plager i munn og hals. Planten virker ellers insektavskrekkende og tørkede blomster kan brukes til å skremme bort insekter.» (1)
Næringsinnhold per 100 gram ingefær (9)
Vann | 79 | g |
KJ | 212 | kJ |
Kcal | 50 | kcal |
Fett | 0,8 | g |
Mettede fettsyrer | 0,2 | g |
Cis-enumettede fettsyrer | 0,2 | g |
Cis-flerumettede fettsyrer | 0,2 | g |
Omega-3 | 0,03 | g |
Omega-6 | 0,12 | g |
Karbohydrat | 8,1 | g |
Stivelse | 6,4 | g |
Mono- og disakkarider | 1,7 | g |
Kostfiber | 2 | g |
Protein | 1,8 | g |
Vitamin E | 0,3 | alfa-TE |
Tiamin | 0,02 | mg |
Riboflavin | 0,03 | mg |
Niacin | 0,8 | mg |
Vitamin B6 | 0,16 | mg |
Folat | 11 | µg |
Vitamin C | 5 | mg |
Kalsium | 16 | mg |
Jern | 0,6 | mg |
Natrium | 13 | mg |
Kalium | 415 | mg |
Magnesium | 43 | mg |
Sink | 0,3 | mg |
Selen | 1 | µg |
Kopper | 0,23 | mg |
Fosfor | 34 | mg |
Jod | 0,5 | µg |
Næringsinnhold per 100g malt ingefær:
Vann | 10 | g |
KJ | 1442 | kJ |
Kcal | 342 | kcal |
Fett | 4,2 | g |
Mettede fettsyrer | 2,6 | g |
Cis-enumettede fettsyrer | 0,5 | g |
Cis-flerumettede fettsyrer | 0,9 | g |
Omega-3 | 0,22 | g |
Omega-6 | 0,71 | g |
Karbohydrat | 60 | g |
Stivelse | 40,2 | g |
Mono- og disakkarider | 19,8 | g |
Kostfiber | 14,1 | g |
Protein | 9 | g |
Salt | 0,1 | g |
Vitamin A | 1 | RAE |
Beta-karoten | 18 | µg |
Tiamin | 0,05 | mg |
Riboflavin | 0,17 | mg |
Niacin | 9,6 | mg |
Vitamin B6 | 0,63 | mg |
Folat | 13 | µg |
Vitamin C | 1 | mg |
Kalsium | 114 | mg |
Jern | 19,8 | mg |
Natrium | 27 | mg |
Kalium | 1320 | mg |
Magnesium | 214 | mg |
Sink | 3,6 | mg |
Selen | 56 | µg |
Kopper | 0,48 | mg |
Fosfor | 168 | mg |
Jod | 0,5 | µg |