Rips er harføre busker som du er en av de vanligste bærbuskene i norske hager. Trolig ble rips omtalt første gang i en urtebok fra 1547 i Norden. Det finnes også villrips av forskjellige typer over hele Norden. På 1700- tallet var ripsen viden kjent for sine gode egenskaper som råstoff for vin. (1)
Rips inneholder rikelig med vitamin C, kalium, kalsium og magnesium. (2)
Egner seg ypperlig til saft, vin, dessert, tørking og sylting.
Næringsinnhold per 100 gram (2)
Vann | 81 | g |
KJ | 223 | kJ |
Kcal | 53 | kcal |
Fett | 1,2 | g |
Mettede fettsyrer | 0,3 | g |
Cis-enumettede fettsyrer | 0,2 | g |
Cis-flerumettede fettsyrer | 0,6 | g |
Omega-3 | 0,29 | g |
Omega-6 | 0,44 | g |
Karbohydrat | 6,9 | g |
Mono- og disakkarider | 6,9 | g |
Kostfiber | 5,1 | g |
Protein | 1,2 | g |
Vitamin A | 1 | RAE |
Beta-karoten | 18 | µg |
Vitamin E | 1 | alfa-TE |
Tiamin | 0,01 | mg |
Riboflavin | 0,01 | mg |
Niacin | 0,4 | mg |
Vitamin B6 | 0,06 | mg |
Folat | 7 | µg |
Vitamin C | 27 | mg |
Kalsium | 50 | mg |
Jern | 0,7 | mg |
Natrium | 1 | mg |
Kalium | 294 | mg |
Magnesium | 15 | mg |
Sink | 0,2 | mg |
Kopper | 0,1 | mg |
Fosfor | 53 | mg |