Hver gang jeg går forbi solbærbuskene våre på sommeren, må jeg stryke over bladene og lukte på fingrene mine. Det lukter bare så fantastisk! Solbær er fabelaktig!
Opprinnelig fra sør Europa, Vest- Asia, Sentral Asia og Himalaya. Nå å finne vill og i hager over hele Europa. Solbæra er proppfull av E- vitamin og dobbelt så mye C- vitamin som appelsiner.
Egenskapene solbær ble kjent for er at de sine immunstyrkende egenskaper, og at solbær er bakteriehemmende, feber- og betennelsesdempende. Bæra brukes hovedsakelig til sylting, safting, likør, is og bakverk. Bladene er ypperlig til te. (1)
Næringsinnhold per 100 gram (2)
Vann | 78 | g |
KJ | 230 | kJ |
Kcal | 55 | kcal |
Fett | 1 | g |
Mettede fettsyrer | 0,1 | g |
Cis-enumettede fettsyrer | 0,2 | g |
Cis-flerumettede fettsyrer | 0,4 | g |
Omega-3 | 0,19 | g |
Omega-6 | 0,28 | g |
Karbohydrat | 7,6 | g |
Mono- og disakkarider | 7,6 | g |
Kostfiber | 5,2 | g |
Protein | 1,3 | g |
Vitamin A | 8 | RAE |
Beta-karoten | 103 | µg |
Vitamin E | 2 | alfa-TE |
Tiamin | 0,02 | mg |
Riboflavin | 0,01 | mg |
Niacin | 0,3 | mg |
Vitamin B6 | 0,07 | mg |
Folat | 15 | µg |
Vitamin C | 159 | mg |
Kalsium | 65 | mg |
Jern | 1,3 | mg |
Kalium | 346 | mg |
Magnesium | 26 | mg |
Sink | 0,2 | mg |
Kopper | 0,11 | mg |
Fosfor | 68 | mg |
Jod | 0,5 | µg |
1. Fra Hagens Spiskammer, av Anne Mæhlum, Nina Dreyer Hensley og Jim Hensley. Gyldendal 2017.