Tyttebæra er et fabelaktig lite bær. Den er en liten flerårig vintergrønn busk i lyngfamilien som blomstrer på vår/tidlig sommer og gir røde bær om høsten. Tyttebæra trives i næringsfattig og sur jord. (1)
Tyttebær er blant annet rik på antioksidanter, vitamin A og C, og inneholder et svært høyt nivå av benzozyre som er naturlig konserverende. Du trenger med andre ord aldri å tilsette konserveringsmiddel i tyttebærsyltetøy eller saft.
De fleste er kanskje i dag mest vant med tyttebær i tyttebærsyltetøy. Du kan imidlertid bruke det til så mye mer. Vi plukker alltid godt med tyttebær. Det meste fryser vi, men vi tørker også en del tyttebær til sjokolader, brød, müsli og snacks, lager blant anna tyttebæriskrem, kaker, dram, tyttebærsild osv. med fersk eller frossen bær.
På urtekilden.no kan du lese at: “Tyttebærblad har astringerende, antiseptisk, urindrivende, stoppende og blodsukkersenkende virkning. Bærene virker dessuten febernedsettende, sopphemmende og styrkende.”
1) https://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/vacc_vit.htm
Næringsinnhold per 100 gram (2)
Vann | 83 | g |
KJ | 215 | kJ |
Kcal | 51 | kcal |
Fett | 0,9 | g |
Cis-enumettede fettsyrer | 0,1 | g |
Cis-flerumettede fettsyrer | 0,5 | g |
Omega-3 | 0,16 | g |
Omega-6 | 0,24 | g |
Karbohydrat | 7,5 | g |
Mono- og disakkarider | 7,5 | g |
Kostfiber | 4,6 | g |
Protein | 1 | g |
Vitamin A | 8 | RAE |
Beta-karoten | 96 | µg |
Vitamin E | 2 | alfa-TE |
Tiamin | 0,03 | mg |
Riboflavin | 0,01 | mg |
Niacin | 0,7 | mg |
Vitamin B6 | 0,07 | mg |
Folat | 31 | µg |
Vitamin C | 12 | mg |
Kalsium | 29 | mg |
Jern | 0,4 | mg |
Kalium | 122 | mg |
Magnesium | 11 | mg |
Sink | 0,3 | mg |
Kopper | 0,11 | mg |
Fosfor | 29 | mg |
1. Medisinplanter i Norge – Helsebringede vekster i naturen, av Rolv Hjelmstad. Gyldaendal, 2, opplag 2013.