Godt smør! Bästa som fins!
Smøret kan spores tilbake til for ca. 10 000 pr siden, da våre forfedre begynte å holde husdyr. Den første skriftlige referansen ble funnet på en 4500 år gammel kalksteintavle som illustrerer hvordan man lager smør.(1)
Smør lages ved å kjerne melk eller fløte til melkefettet skiller seg ut fra kjernemelken. Smøret vaskes i vann for å få ut rester av kjernemelk, og eltes så og tilsettes salt. Vanligvis lages det av kumelk, men kan også lages av andre pattedyrs melk.
Smør i varierende versjoner brukes veden over.
Smør innholder mye mettet fett og er en god kilde til A- vitamin.
Næringsinnhold per 100 gram (2)
Vann | 16 | g |
KJ | 3051 | kJ |
Kcal | 742 | kcal |
Fett | 82 | g |
Mettede fettsyrer | 53 | g |
C12:0 | 2,46 | g |
C14:0 | 8,2 | g |
C16:0 | 23,21 | g |
C18:0 | 8,53 | g |
Trans-umettede fettsyrer | 2 | g |
Cis-enumettede fettsyrer | 19 | g |
Cis-flerumettede fettsyrer | 2 | g |
Omega-3 | 0,49 | g |
Omega-6 | 1,48 | g |
Kolesterol | 231 | mg |
Karbohydrat | 0,5 | g |
Mono- og disakkarider | 0,5 | g |
Protein | 0,5 | g |
Salt | 1,1 | g |
Vitamin A | 781 | RAE |
Retinol | 741 | µg |
Beta-karoten | 483 | µg |
Vitamin D | 10 | µg |
Vitamin E | 2,1 | alfa-TE |
Riboflavin | 0,03 | mg |
Vitamin B6 | 0,02 | mg |
Vitamin B12 | 0,1 | µg |
Kalsium | 17 | mg |
Jern | 0,1 | mg |
Natrium | 440 | mg |
Kalium | 32 | mg |
Selen | 4 | µg |
Fosfor | 24 | mg |
Jod | 26,6 | µg |