Søk
Close this search box.

Smør

Matgrupper_meieri_0002_Smør.jpg

Godt smør! Bästa som fins!

Smøret kan spores tilbake til  for ca. 10 000 pr siden, da våre forfedre begynte å holde husdyr. Den første skriftlige referansen ble funnet på en 4500 år gammel kalksteintavle som illustrerer hvordan man lager smør.(1)

Smør lages ved å kjerne melk eller fløte til melkefettet skiller seg ut fra kjernemelken. Smøret vaskes i vann for å få ut rester av kjernemelk, og eltes så og tilsettes salt. Vanligvis lages det av kumelk, men kan også lages av andre pattedyrs melk. 

Smør i varierende versjoner brukes veden over. 

Smør innholder mye mettet fett og er en god kilde til A- vitamin.

Smør

Næringsinnhold per 100 gram (2)

Vann

16

g

KJ

3051

kJ

Kcal

742

kcal

Fett

82

g

Mettede fettsyrer

53

g

C12:0

2,46

g

C14:0

8,2

g

C16:0

23,21

g

C18:0

8,53

g

Trans-umettede fettsyrer

2

g

Cis-enumettede fettsyrer

19

g

Cis-flerumettede fettsyrer

2

g

Omega-3

0,49

g

Omega-6

1,48

g

Kolesterol

231

mg

Karbohydrat

0,5

g

Mono- og disakkarider

0,5

g

Protein

0,5

g

Salt

1,1

g

Vitamin A

781

RAE

Retinol

741

µg

Beta-karoten

483

µg

Vitamin D

10

µg

Vitamin E

2,1

alfa-TE

Riboflavin

0,03

mg

Vitamin B6

0,02

mg

Vitamin B12

0,1

µg

Kalsium

17

mg

Jern

0,1

mg

Natrium

440

mg

Kalium

32

mg

Selen

4

µg

Fosfor

24

mg

Jod

26,6

µg

Kilder