Søk
Close this search box.

Gresskar

(Cucurbita)

Gresskarfamilien omfatter blant annet gresskar, squash, melon, agurk. På engelsk omtales som regel det vi kaller squash «summersquash» og gresskar «wintersquash». Squash har tynnere skall og er mer en sommer grønnsak, mens gresskar har tykkere skall og egner seg godt til vinterlagring. Alle i gresskarfamilien kan bli ganske store, men gresskar tar kaka. I 2020 var verdens største gresskar veid til 1065,9 kg, selvsagt i USA… Både blomst, frukt og kjerner er spiselig. Plantene er slyngplanter og liker varme og god plass, så de kan ta over verden! (1)   

Gresskar eller squash er en del av «de tre søstre» i samplanting av grønnsaker, noe som kommer fra urfolk i Sør- Amerika. Dette består i samplanting med mais og erter eller bønner. Grunnen er at de trives sammen og de nyttigjør seg av hverandre. Maisen vokser seg høy og bønner/ erter klatrer på maisplanten, mens gresskar eller squash utgjør bunndekke da plantene sprer seg med sine store blader som dekker grunnen og beskytter godt mot ugress. 

Arkeologer har funnet tegn på at cucurbita er dyrket av mennesker I hvert fall 8000 år i fra sør i Canada og helt til Argentina. Gresskar har vært en sentral del av kostholdet på det Sør- Amerikanske kontinentet i tusenvis av år. (2)  

Gresskar er kalorifattig og rik på kostfiber, betakaroten og kalium. (3) Gresskar kan brukes til søtt og salt og kommer i alle former, fasonger og størrelser. 


Fun fact: Sør- Amerikanske urfolk brukte gresskar som behandling ved innvollsorm og urinveisplager.

Gresskar

Næringsinnhold per 100 gram gresskar (3)

Vann

92

g

KJ

53

kJ

Kcal

13

kcal

Fett

0,1

g

Mettede fettsyrer

0,1

g

Karbohydrat

1,7

g

Stivelse

0,3

g

Mono- og disakkarider

1,4

g

Kostfiber

0,5

g

Protein

1

g

Vitamin A

258

RAE

Beta-karoten

3100

µg

Vitamin E

1,1

alfa-TE

Tiamin

0,05

mg

Riboflavin

0,11

mg

Niacin

0,6

mg

Vitamin B6

0,06

mg

Folat

16

µg

Vitamin C

9

mg

Kalsium

21

mg

Jern

0,8

mg

Natrium

1

mg

Kalium

340

mg

Magnesium

12

mg

Sink

0,3

mg

Kopper

0,13

mg

Fosfor

44

mg

Jod

0,2

µg

Kilder

1. Kjøkkenhage av Kirsti Mckinnon, Vigmostad & Bjørke AS 2011

2. https://eol.org/pages/38266/articles