Hodekål
Rødkål
Savoykål
Hodekålen er en oversett skatt! Den er næringsfattig, men rik på kostfiber og innholder masse vitamin C og K. I tilegg er kålen en god kilde til antioksidanter, folat, mangan, vitamin B6, kalsium, kalium og magnesium. (1)
Hvitkålen inneholder faktisk over 50% av daglig anbefalt menge med C- vitamin. En kopp (89g) rødkål innholder 85% av daglig anbefalt inntak av C- vitamin. Rødkålen innholder også mye kalium som kan bidra til å redusere høyt blodtrykk. (2)
Det som gir rødkålen sin vakre farge et pigment som heter antocyaniner som er et glykosid i stoffgruppen flavonoider. En rekke studier har vist at inntak av antocynaniner kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. (3)
Hodekålen er i korsblomstfamilien, og flere studier viser at grønnsaker i korsblomstfamilien innholder antioksidanter som kan bidra til å redusere betennelser. (4) Hodekålen inneholder også fytosteroler, og forskning viser at inntak av fytosteroler kan bidra til å senke det «dårlige» kolestrolet LDL. (5)
Hodekål inneholder naturlig Leuconostoc mesenteroides som er en art melkesyrebakterier. Dette innbærer at kål er naturlig godt egnet for fermenetering. Melkesyrebakterier omdanner enkle sukkerater til melkesyre ved gjæring, som medfører at holdbarheten øker. (6) Melksyrebakterier antas å være godt for magen og tarmsystemet. (7)
Næringsinnhold per 100 gram (8)
Vann | 90 | g |
KJ | 137 | kJ |
Kcal | 32 | kcal |
Fett | 0,1 | g |
C16:0 | 0,03 | g |
C18:1 sum | 0,02 | g |
C18:2n-6 | 0,02 | g |
Omega-6 | 0,02 | g |
Karbohydrat | 5,2 | g |
Stivelse | 0,1 | g |
Mono- og disakkarider | 5,1 | g |
Kostfiber | 2,6 | g |
Protein | 1,4 | g |
Vitamin A | 1 | RAE |
Beta-karoten | 12 | µg |
Vitamin E | 0,2 | alfa-TE |
Tiamin | 0,06 | mg |
Riboflavin | 0,03 | mg |
Niacin | 0,4 | mg |
Vitamin B6 | 0,1 | mg |
Folat | 26 | µg |
Vitamin C | 54 | mg |
Kalsium | 47 | mg |
Jern | 0,3 | mg |
Natrium | 10 | mg |
Kalium | 317 | mg |
Magnesium | 15 | mg |
Sink | 0,2 | mg |
Kopper | 0,02 | mg |
Fosfor | 39 | mg |
Jod | 1,7 | µg |
7. https://tidsskriftet.no/2003/06/kronikk/kan-probiotiske-melkesyrebakterier-fremme-helsen