Søk
Close this search box.

Elgkjøtt

(alces alces)

reinmat_elg.jpg

Elgen er en partået klovdyrart i hjortedyrfamilien og verdens største hjortevilt. Elgen er Norges største landpattedyr. De største hannelgene kan veie opp mot 800 kg.

Elgen er solitær og opptrer ikke normalt i flokk. Unntaket er at ku og kalv holder sammen kalvens første leveår. Elgen er drøvtygger og dens liv handler om mat, hvile og reproduksjon. (1)

Om elgens opprinnelse og utbredelse, kan du lese på store norske leksikon at: «Elgens opprinnelse går tilbake til siste del av pliocen og tidlige utviklingsformer forekom i Eurasia for om lag 2 millioner år siden.

Elg med moderne karakteristika var etablert i Europa for 100 000 år siden, blant annet i Frankrike. Mot slutten av siste istid spredte elgen seg fra sørlige deler av Europa, nordover og mot øst, og etablerte seg i de store skogområdene i vest- og sentral Europa og Russland øst for Uralfjella helt til området mot Bajkalsjøen.

I Sibir utviklet det seg en underart som etter hvert også etablerte seg i Nord-Amerika – moose (Alces alces americanus). Europeisk elg er i dag utbredt i Skandinavia, Finland, Baltikum, Polen, Hviterussland og Russland til øst for Uralfjella. Enkeltdyr og små grupper av elg er også observert i nordlige deler av Ukraina, Tyskland, Slovakia og Tsjekkia.

I Norge er det funnet 6000 år gamle helleristninger av elg i Oppland, noe som indikerer at arten var kjent på den tid. Det er også funnet rester av fangstanlegg for elg datert tilbake til cirka år 3700 fvt.» (2)

Jakttid for elg er i utgangspunktet fra 25. september til 23. desember, dette kan lokal reguleres. Tallene fra SSB viser at det i 1913 ble felt nesten1000 elg i Norge. På 1950-tallet steg det til ca. 10 000 i året, før elgjakten skjøt fart i starten av 1970-tallet. Siden år 2000 har antall felte elg per år hatt en lav, jevn nedgang fra nesten 40 000 elg årlig til drøyt 30 000. (3)

Hver høst prøver vi å kjøpe ca. en halv ung kalv, som jeg deler med mine foreldre, slik at vi har kjøtt i fryseren hele året. Dette gjør at vi blant annet bruker mest elgkjøtt og da for eksempel kjøttdeig av elg istedenfor vanlig kjøttdeig til det aller meste. Elgkjøtt er magert og smakfullt og kan brukes til alt.

Møter du en elg som er agressiv, noe som ikke er vanlig men kan skje om det er redd og føler seg truet, eller det er ei elgku som har kalv – trekke deg langsomt og forsiktig unna. Du klarer ikke løpe fra elgen.

Elgkjøtt

Næringsinnhold per 100 gram (4)

Vann

74

g

KJ

424

kJ

Kcal

100

kcal

Fett

1,3

g

Mettede fettsyrer

0,4

g

C16:0

0,17

g

C18:0

0,23

g

Cis-enumettede fettsyrer

0,4

g

C16:1 sum

0,01

g

C18:1 sum

0,25

g

Cis-flerumettede fettsyrer

0,3

g

C18:2n-6

0,26

g

C18:3n-3

0,04

g

Omega-3

0,04

g

Omega-6

0,26

g

Kolesterol

78

mg

Protein

22,1

g

Salt

0,1

g

Vitamin A

2

RAE

Retinol

2

µg

Vitamin D

0,4

µg

Vitamin E

0,8

alfa-TE

Tiamin

0,18

mg

Riboflavin

0,42

mg

Niacin

5,5

mg

Vitamin B6

0,48

mg

Vitamin B12

3,2

µg

Kalsium

4

mg

Jern

3,1

mg

Natrium

46

mg

Kalium

362

mg

Magnesium

22

mg

Sink

4,5

mg

Selen

7

µg

Kopper

0,07

mg

Fosfor

202

mg

Jod

2

µg

Kilder

2. Langvatn, Rolf: elg i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 29. september 2020 fra https://snl.no/elg