Rug, den mest brukte kornarten etter hvete.
På store norske leksikon finner du det mest interessante om rug godt oppsummert og det er som følger (2):
«Rug er en viktig kulturplante, og er den nest mest brukte kornarten, etter hvete, til produksjon av brød. Rug tilhører grasfamilien (Gramineae), og slekten Secale. Planten er ettårig og danner aks med toblomstrede småaks. Nedre inneragn har tydelig kjøl, er håret og er normalt med snerp. Kornet er nakent og noe lengre og smalere enn hos hvete. Oftest er fargen på kornet grågrønn. (…)
Næringsverdien av rug er i dag ubestridt blant forskere verden over. Dette er grunnen til at rug har inntatt en prominent plass i varer som frokostblandinger, svært populære ferdigvarer i moderne, vestlig husholdning. Rug er i vår tid blitt et kornprodukt for de fleste av oss, og rapporter viser stadig oftere at det er vist positive helsemessige effekter av rug, spesielt som helkorn i ulike blandinger. Både rug og andre kornslag er blant annet svært rike kilder til magnesium, et mineral som medvirker helsemessig positivt til effektene av over 300 enzymer. Dette gjelder ikke minst enzymer som er involvert i kroppens utnyttelse av glukose (sukker) og i bukspyttkjertelens produksjon av insulin.
Rug har sin opprinnelse i Midtøsten, omtrent samme opprinnelsesområde som hvete og bygg. De første funn som tyder på dyrking av rug kommer fra Europa. Rug ble trolig spredt til Europa som innblanding i hvete, og ble senere dyrket som egen kulturvekst. Rug benevnes derfor som en sekundær kulturvekst.
Rugdyrking er kjent fra ca. 2500 år tilbake hos germanske, keltiske og slaviske folk innen det område hvor nå ca. 80 prosent av verdens rugareal finnes: et sandjordsbelte fra Nederland over Nord-Tyskland, Polen og de baltiske land inn i Russland, Hviterussland og Ukraina.
I dag dominerer Tyskland som det desidert største produksjonsland med nærmere 4,7 millioner tonn i 2013 (…). Det var da også bønder på tysk område som først dyrket rug som matkorn rundt år 400 fvt. Til forskjell fra enkelte andre kornslag, som kan spores flere tusen år tilbake, kom rug således inn som et forholdsvis nytt innslag i verdens kornproduksjon. Rug antas å ha oppstått som en krysning av ville arter som vokste som ugress i hvete- og byggåkrene.
Det tok lang tid innen rugens næringsverdi ble alminnelig kjent. Helt siden de greske og romerske storhetstider har troen på rug som næringskilde vært begrenset, og i mange land ble dette kornslaget lenge regnet som «mat for de fattige». Men selv om forbruket sank i takt med velstandsøkningen, kom rug til å beholde en sterk posisjon i blant annet de skandinaviske land og Øst-Europa.»
Næringsinnhold per 100 gram (1)
Energi
Fett
Herav mettede fettsyrer
Karbohydrater
Herav sukkerarter
Proteiner
Salt
Fiber
1159 kJ/ 277 kcal
3 g
0,23 g
54 g
1,02 g
12 g
0,02 g
11 g
2. Holtet, Einar Kr.: rug i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 9. september 2020 fra https://snl.no/rug