Søk
Close this search box.

Chiafrø (Salvia hispanica)

Matgrupper_Korn_0008_Chiafrø.jpg

Chiafrø er frøene til planten Salvia hispanica som er i mynteslekta og opprinnelig kommer fra Latin Amerika. (1)

Chiafrø er rik på fiber, protein, umettet fett, omega- 3, og er en god kilde til kalsium og magnesium, inneholder også sporstoffer av mangan. (2)   

En porsjon på 25g chiafrø innholder 157 mg kalsium som gjør det til en svært rik kilde til kalsium, da det er mer kalisium enn det er i 100ml melk. (3)

For oss nordboere er chiafrø ganske nytt, og ble kanskje gjort best kjent i «supermat» bølgen. Dette er imidlertid ikke en ny råvare, og legend sier at i Maya og Azteker sivilisasjonene ble chiafrø brukt som en energikilde. (4)

Chiafrø kan brukes av egge allergikere og veganere som erstatning for egg. Hvis du blander knuste chiafrø med litt vann og lar det svelle litt vil det fungere som bindemiddel og kan brukes som erstatning for egg. 

(ca. 1 ss knust chiafrø, 3 ss vann – svelle i 15 minutter = ett egg)

Chiafrø

Næringsinnhold per 100 gram (5)

Vann

6

g

KJ

1985

kJ

Kcal

482

kcal

Fett

34,2

g

Mettede fettsyrer

3,1

g

C16:0

2,06

g

C18:0

1

g

Cis-enumettede fettsyrer

2,1

g

C16:1 sum

0,03

g

C18:1 sum

2,11

g

Cis-flerumettede fettsyrer

24,9

g

C18:2n-6

5,62

g

C18:3n-3

19,25

g

Omega-3

19,25

g

Omega-6

5,62

g

Karbohydrat

1,8

g

Mono- og disakkarider

1,8

g

Kostfiber

40,8

g

Protein

21,4

g

Tiamin

0,47

mg

Riboflavin

0,2

mg

Niacin

4,1

mg

Vitamin B6

0,14

mg

Folat

71

µg

Vitamin C

2

mg

Kalsium

545

mg

Jern

6,5

mg

Kalium

640

mg

Magnesium

320

mg

Sink

5,1

mg

Selen

10

µg

Kopper

1,6

mg

Fosfor

645

mg

Kilder