Geitrams er en flerårig plante i mjølkefamilien (Onagraceae) og geiteramsslekta (Chamerion) som kan bli inntil to meter høy. Den får cerise blomster som gjør den veldig lett gjenkjennelig når den blomstrer. Stengelen er rett og glatt, og bladene sitter skruestilt. Bladene har tydelig bladnerve, de er lansettforma og helrandet. Stengel og bladnerve er litt rødlig. Rota er krypende jordstengel. Geitrams er vanlig over hele landet og finnes så godt som overalt.
Geitrams, særlig bladene er rike på vitamin A og C. Blomstene til geitrams smaker ikke så mye, men setter en vakker farge på drikker og desserter eller som pynt på kaker og dessert. Bladene er utmerket fermentert som te. Ungeskudd kan brukes som asparges, og jordstengel og blader kan brukes som grønnsak. Men vær helt sikker på at det er geiteramsskudd du bruker!
Geitrams bør ikke kunne forveksles med andre planter i norsk flora når den blomstrer. Den kan imidlertid forveksles med en del forskjellige ikke- mat planter, når geitramsen er ung og før blomstring. Geitrams har ikke melkesaft, den har ikke tagger på bladene, den har ikke hår og den har ikke bladkrans.
På urtekilden.no kan du lese følgende om geitramsens egenskaper og virkning «Betennelseshemmende, krampeløsende, avførende, stoppende, urindrivende, astringerende, blodstillende, sårhelende, bløtgjørende, beroligende, antibakteriell, hemmende på soppen Candida albicans, stimulerende på enzymproduksjonen i magen og bukspyttkjertelen.
Plager knyttet til gjærsoppen Candida albicans, prostataplager som godartet forstørrelse av prostatakjertelen (BPH), mage- og tarmplager, inklusive forstoppelse, diaré, dysenteri, endetarmskramper, tykktarmsbetennelse, irritabel tykktarm og hemoroider. Videre på sår, kviser, gikt, ryggsmerter, betennelser i munn og svelg, hodepine og migrene, hudplager hos barn, solforbrenninger og insektstikk.»
Næringsinnhold per 100 gram ingefær (9)
Vann | 79 | g |
KJ | 212 | kJ |
Kcal | 50 | kcal |
Fett | 0,8 | g |
Mettede fettsyrer | 0,2 | g |
Cis-enumettede fettsyrer | 0,2 | g |
Cis-flerumettede fettsyrer | 0,2 | g |
Omega-3 | 0,03 | g |
Omega-6 | 0,12 | g |
Karbohydrat | 8,1 | g |
Stivelse | 6,4 | g |
Mono- og disakkarider | 1,7 | g |
Kostfiber | 2 | g |
Protein | 1,8 | g |
Vitamin E | 0,3 | alfa-TE |
Tiamin | 0,02 | mg |
Riboflavin | 0,03 | mg |
Niacin | 0,8 | mg |
Vitamin B6 | 0,16 | mg |
Folat | 11 | µg |
Vitamin C | 5 | mg |
Kalsium | 16 | mg |
Jern | 0,6 | mg |
Natrium | 13 | mg |
Kalium | 415 | mg |
Magnesium | 43 | mg |
Sink | 0,3 | mg |
Selen | 1 | µg |
Kopper | 0,23 | mg |
Fosfor | 34 | mg |
Jod | 0,5 | µg |
Næringsinnhold per 100g malt ingefær:
Vann | 10 | g |
KJ | 1442 | kJ |
Kcal | 342 | kcal |
Fett | 4,2 | g |
Mettede fettsyrer | 2,6 | g |
Cis-enumettede fettsyrer | 0,5 | g |
Cis-flerumettede fettsyrer | 0,9 | g |
Omega-3 | 0,22 | g |
Omega-6 | 0,71 | g |
Karbohydrat | 60 | g |
Stivelse | 40,2 | g |
Mono- og disakkarider | 19,8 | g |
Kostfiber | 14,1 | g |
Protein | 9 | g |
Salt | 0,1 | g |
Vitamin A | 1 | RAE |
Beta-karoten | 18 | µg |
Tiamin | 0,05 | mg |
Riboflavin | 0,17 | mg |
Niacin | 9,6 | mg |
Vitamin B6 | 0,63 | mg |
Folat | 13 | µg |
Vitamin C | 1 | mg |
Kalsium | 114 | mg |
Jern | 19,8 | mg |
Natrium | 27 | mg |
Kalium | 1320 | mg |
Magnesium | 214 | mg |
Sink | 3,6 | mg |
Selen | 56 | µg |
Kopper | 0,48 | mg |
Fosfor | 168 | mg |
Jod | 0,5 | µg |
Grønne, ville nyttevekster i Norge, Norges sopp- og nyttevekstforbud, av Anne- Elise Torkelsen, Hanne Edvardsen, Ulla- Britt Bøe, Nikolai Kolstad, Per Marstad (2021), s. 96-97
Medisinplanter i Norge av Rolv Hjelmestad, 2. opplag 2013, s. 204- 206
https://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/epil_ang.htm