Søk
Close this search box.

Geitrams

(Chamerion angustifolium)

Geitrams er en flerårig plante i mjølkefamilien (Onagraceae) og geiteramsslekta (Chamerion) som kan bli inntil to meter høy. Den får cerise blomster som gjør den veldig lett gjenkjennelig når den blomstrer. Stengelen er rett og glatt, og bladene sitter skruestilt. Bladene har tydelig bladnerve, de er lansettforma og helrandet. Stengel og bladnerve er litt rødlig. Rota er krypende jordstengel. Geitrams er vanlig over hele landet og finnes så godt som overalt. 

Geitrams, særlig bladene er rike på vitamin A og C. Blomstene til geitrams smaker ikke så mye, men setter en vakker farge på drikker og desserter eller som pynt på kaker og dessert. Bladene er utmerket fermentert som te. Ungeskudd kan brukes som asparges, og jordstengel og blader kan brukes som grønnsak. Men vær helt sikker på at det er geiteramsskudd du bruker!

Geitrams bør ikke kunne forveksles med andre planter i norsk flora når den blomstrer. Den kan imidlertid forveksles med en del forskjellige ikke- mat planter, når geitramsen er ung og før blomstring. Geitrams har ikke melkesaft, den har ikke tagger på bladene, den har ikke hår og den har ikke bladkrans. 

På urtekilden.no kan du lese følgende om geitramsens egenskaper og virkning «Betennelseshemmende, krampeløsende, avførende, stoppende, urindrivende, astringerende, blodstillende, sårhelende, bløtgjørende, beroligende, antibakteriell, hemmende på soppen Candida albicans, stimulerende på enzymproduksjonen i magen og bukspyttkjertelen.

Plager knyttet til gjærsoppen Candida albicans, prostataplager som godartet forstørrelse av prostatakjertelen (BPH), mage- og tarmplager, inklusive forstoppelse, diaré, dysenteri, endetarmskramper, tykktarmsbetennelse, irritabel tykktarm og hemoroider. Videre på sår, kviser, gikt, ryggsmerter, betennelser i munn og svelg, hodepine og migrene, hudplager hos barn, solforbrenninger og insektstikk.»

Mjødurt

Næringsinnhold per 100 gram ingefær (9)

Vann

79

g

KJ

212

kJ

Kcal

50

kcal

Fett

0,8

g

Mettede fettsyrer

0,2

g

Cis-enumettede fettsyrer

0,2

g

Cis-flerumettede fettsyrer

0,2

g

Omega-3

0,03

g

Omega-6

0,12

g

Karbohydrat

8,1

g

Stivelse

6,4

g

Mono- og disakkarider

1,7

g

Kostfiber

2

g

Protein

1,8

g

Vitamin E

0,3

alfa-TE

Tiamin

0,02

mg

Riboflavin

0,03

mg

Niacin

0,8

mg

Vitamin B6

0,16

mg

Folat

11

µg

Vitamin C

5

mg

Kalsium

16

mg

Jern

0,6

mg

Natrium

13

mg

Kalium

415

mg

Magnesium

43

mg

Sink

0,3

mg

Selen

1

µg

Kopper

0,23

mg

Fosfor

34

mg

Jod

0,5

µg

 

Næringsinnhold per 100g malt ingefær: 

Vann

10

g

KJ

1442

kJ

Kcal

342

kcal

Fett

4,2

g

Mettede fettsyrer

2,6

g

Cis-enumettede fettsyrer

0,5

g

Cis-flerumettede fettsyrer

0,9

g

Omega-3

0,22

g

Omega-6

0,71

g

Karbohydrat

60

g

Stivelse

40,2

g

Mono- og disakkarider

19,8

g

Kostfiber

14,1

g

Protein

9

g

Salt

0,1

g

Vitamin A

1

RAE

Beta-karoten

18

µg

Tiamin

0,05

mg

Riboflavin

0,17

mg

Niacin

9,6

mg

Vitamin B6

0,63

mg

Folat

13

µg

Vitamin C

1

mg

Kalsium

114

mg

Jern

19,8

mg

Natrium

27

mg

Kalium

1320

mg

Magnesium

214

mg

Sink

3,6

mg

Selen

56

µg

Kopper

0,48

mg

Fosfor

168

mg

Jod

0,5

µg

Kilder

Grønne, ville nyttevekster i Norge, Norges sopp- og nyttevekstforbud, av Anne- Elise Torkelsen, Hanne Edvardsen, Ulla- Britt Bøe, Nikolai Kolstad, Per Marstad (2021), s. 96-97

Medisinplanter i Norge av Rolv Hjelmestad, 2. opplag 2013, s. 204- 206

https://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/epil_ang.htm