Brød
Brødet har fått et ufortjent dårlig rykte, særlig av de som har bestemt seg for at alt som har med karbohydrater å gjøre er ondskap. Jeg vil påstå at det meste masseproduserte butikkbrødet du får tak i, er lite hensiktsmessig å spise dersom du ønsker sunt og næringsrikt brød. Brød som holder «svampkonsistens» to uker etter du kjøpte det, inneholder ting jeg ikke vil spise. Eller brød du kan spise seks skiver av og vært skrubbsulten igjen om en time er bare lureri. Hjemmelagd grovbrød med fullkorn derimot, er sunt, næringsrikt, mettende og godt for magen.
På store norske leksikon, finner du blant annet om brød: «Så lenge mennesket har vært fastboende og dyrket jorda, har brød vært brukt i husholdningen. Det opprinnelige brødet besto av frukten fra ulike kornarter, malt til mel, blandet med vann og stekt i asken fra ilden, uten først å ha gjæret. Slik var israelittenes usyrede brød. Moderne jøder bruker den dag i dag et lignende brød, matzes. Flatbrød og lefse er også ugjærede brødsorter av den opprinnelige typen. Engelske nybyggere på reise bakte damper av hvetemel og vann. De viklet løv rundt deigen og stekte den i et jordhull i glohet aske. På samme måte bakte setesdølen sin oskestump når han var på arbeid langt fra folk, oppe i heia.
Allerede tidlig lærte man å la deigen gjære. Melet inneholder i naturlig tilstand bakterier og gjærsopper, som ved sitt stoffskifte utvikler gasser. Når veksten har pågått en tid, vil melkesyrebakterier få overtaket, og det fås en slags renkultur av disse og gjærceller. Man gjemte litt deig fra den ene baking til den andre (surdeig).
Fra Bibelen vet vi at gjæret brød var i bruk hos jødene. Til minne om utgangen av Egypt skulle det imidlertid spises usyret brød. Ved utgravninger i Egypt har man funnet gjæret brød fra rundt 2500 år før vår tidsregning og billedlige fremstillinger av kornmaling og brødbaking.» (5)
For øvrig vil jeg anbefalt deg NRK P2 sin podkast «Vårt daglige brød» for enda mer interessant informasjon om brød, mel og gluten.